Джеф Безос излита в Космоса

Най-богатият мъж на планетата – собственикът на “Амазон” Джеф Безос, ще полети днес в Космоса.

Заедно с Джеф ще излетят брат му – Марк, 82-годишната Уоли Фънк, която ще се превърне в най-възрастният астронавт, и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия. Той ще бие рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Космическите туристи ще излетят от Тексас в 16 ч. българско време, носени от ракетата “New Shepard”, дело на компанията „Blue Origin“.

Цялото приключение ще трае 11 минути, като компанията ще бъде в безтегловност не повече от 3 минути.

Ракетата на Безос е едностепенна, горивото й е бипропелент. Целта й е да се вдигне до височина 40 км, а след това капсулата с екипажа на върха на ракетата ще продължи по инерция и ще достигне 100 км над Земята, където се намира условната “линия на Карман” – международно признатата граница, от която започва Космосът. Космическите туристи ще бъдат настанени в удобни кресла и всеки ще може да наблюдава полета през голям люк.

В “надпреварата на милиардерите” Джеф Безос бе изпреварен от Ричард Брансън, който излетя с Unity-22 на 11 юли. Брансън достигна до височина 86 км над Земята. За САЩ това е достатъчно, за да бъде обявен успешен космически полет. НАСА нарича астронавт всеки, който е летял на височина над 80 км. 

Апаратът „Ню Шепард“ е наречен на астронавта Алън Шепард, който през 1961 г. стана първият американец, участвал в суборбитален полет. Апаратът няма да навлезе на орбита, а ще се издигне на 100 км над Земята, след което капсулата ще се върне с парашут.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук