Кирил Петков и Димитър Ковачевски

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски пристига на официално посещение в България днес. Визитата е по покана на премиера Кирил Петков. Ще се проведе и съвместно заседанието на правителствата на двете държави.

Официална церемония по посрещането на министър-председателя на Република Северна Македония ще се състои в от 16.00 ч. на площад „Св. Александър Невски“. Двамата премиери ще положат венци пред Паметника на Незнайния воин.

Съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония ще се проведе във вторник, 25 януари, в резиденция „Бояна“.

Такива заседания се провеждаха редовно в първите две години след подписването на Договора за добросъседство през 2017-та година. Двете правителства вече формираха четири работни групи.

Съпредседатели на първата група по икономика са вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова, министърът на финансите Асен Василев и  министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Втората група за инфраструктура от българска страна е министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, транспортният министър Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов, съобщава БНР.

Съпредседатели на третата работна за евроинтеграция и зелени политики са министърът на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и правосъдният министър Надежда Йорданова.

В групата за култура са включени министърът на образованието Николай Денков, на културата Атанас Атанасов, на туризма Христо Проданов и на спорта Радостин Василев.

Петата е историческата, но тази област ще се покрива от Смесената мултидисциплинарна комисия, която вече има свой план за работа, а членовете ѝ ще трябва да информират двамата премиери какъв прогрес е постигнат до момента и по какво ще се работи занапред.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук