Красен Кралев
На снимката: министърът на спорта Красен Кралев

Спортният министър на България Красен Кралев заяви след срещата си със своите колеги от Сърбия, Гърция и Румъния, която се проведе вчера и днес в Национална футболна база Бояна в София, че до края на годината общата кандидатура за световното първенство по футбол през 2030 година ще бъде предложена за официализиране.

„До края на годината ще предложим на правителствата на България, Сърбия, Гърция и Румъния да официализират общата ни кандидатура за домакинство на Европейското първенство през 2028 година или Световното първенство през 2030. Вярвам, че днес направихме поредната важна стъпка по този проект, който може да се окаже от историческо значение за страните от Балканите. По време на първата ни среща поставихме една добра основа за съвместна работа. В резултат от разговорите, които проведохме в рамките на четиристранната среща на ръководителите на четирите страни, показахме подкрепата от най-високо ниво за общата ни кандидатура. Днес се обединихме около общ текст на меморандум за разбирателство между четирите правителства, за да учредим Организационен комитет за издигане на кандидатура за Мондиал ’30 и Евро ’28“, каза Кралев на пресконференцията след четиристранната среща днес.

В срещата взеха участие представители на Спортните министерства на четирите страни – министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей, както и представители на четирите Футболни федерации – президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану, изпълнителният секретар на футболната федерация на Гърция Алексис Дедес и президентът на Сръбската футболна федерация Йован Сурбатович.

„След дълги дискусии имаме готов вариант за текст на меморандум, който ще бъде финализиран до петък, като целта е той да бъде подписан, след като мине съответните процедури за ратифициране в четирите страни на следващата срещна в Солун на 12 април. Също тогава всяка страна ще представи конкретен план и конкретен ангажимент всяка страна с какви стадиони разполага и може да изгради. Целта е да предложим до края на годината да официализираме кандидатурата за двете първенства. След като взето това решение, бихме могли да говорим за именна на членове на Организационния комитет. В момента сме на етап на проучване на възможностите четирите страни да излязат с подобна кандидатура“, допълни Кралев.

На пресконференцията стана ясно, че проектът за кандидатурата може да включва изграждането на четири нови стадиона с капацитет до 40 хиляди зрители, като те ще бъдат разположени в София, Пловдив, Варна и Бургас. Вече са проведени срещи с кметовете на въпросните градове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!