Росен Василев
на снимката: Росен Василев

Варненският районен съд възстанови проф. Росен Василев на длъжността ректор на Техническия университет във Варна, съобщи БНТ. Според магистратите, мандатът на ректора се прекратява предсрочно по негово желание или с решение на Общото събрание на университета. И тъй като такова няма, заповедта за назначаване на временно изпълняващ длъжността ректор на университета е преждевременно издадена от министъра на образованието.

Това прави невалидна и заповедта за освобождаването на проф. Росен Василев. Съдът задължава Техническия университет да изплати на проф. Василев всички разходите по делото, както и дължимите държавни такси. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Ректорът беше отстранен от поста през ноември заради плагиатство. Това се случи след решение на новосформирана в МОН комисия, която следи дали в научния труд има текстове, които са заимствани от чужди автори без да се цитират.

В комисията са постъпили няколко сигнала за плагиатство в трудове и проблеми при защитата на доцентури и професури. Варненският професор е ползвал в нарушение научен труд от университета в Белфаст, в който са изследвани метални сплави. Книгата е публикувана през 2010. Трудът на Росен Василев излиза през 2015 година. Установено е, че цели таблици са директно копирани без да се цитира източникът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук