Шарл Мишел
на снимката: премиерът Шарл Мишел

Белгийският крал Филип Сакскобургготски отложи взимането на окончателно решение за оставката на правителството, след като прие в двореца премиера Шарл Мишел, отишъл, за да я връчи.

Това се казва в кратко изявление, разпространено от кралския дворец.

„Министър-председателят Шарл Мишел беше приет на аудиенция в Двореца Лакен, където представи своята молба за оставка на правителството си. Кралят за момента е отложил взимането на решение“, се казва в изявлението.

В подобна ситуация, според белгийската политическа традиция, монархът първо ще проведе консултации с водещите партии в кралството.

Припомняме, че премиерът на Белгия Шарл Мишел подаде оставка след разпадането на управляващата коалиция и вот на недоверие.

„Констатирам, че моите предложения не бяха убедителни и моят призив не беше чут. Взех решение да представя на краля  моята молба за оставка. Отивам незабавно при краля“, каза Мишел и напусна заседанието на парламента, което беше прекратено.

Кризата в правителството започна в началото на месеца заради разногласията в управляващата коалиция относно Глобалния пакт на ООН за миграцията, който беше подкрепен от премиера и либералните партии от южния френскоезичен регион Валония и северния фламандскоезичен Фландрия.

На 9 декември управляващата коалиция в Белгия окончателно се разпадна – от правителството излезе водещата фламандска партия – Нов Фламандски алианс, която се смята за дясно радикална и се обявява категорично срещу този договор.

Въпреки напускането от правителството на петима членове от тази партия – министрите на отбраната, на вътрешните работи и финансите, кабинетът продължи да работи, а функциите на подалите оставка бяха преразпределени между останалите участници в кабинета.

Във вторник, по време на заседанието, Мишел възнамеряваше да получи подкрепа от останалите политически партии, за да може правителството да завърши своя мандат, който изтича през май следващата година.

Нито социалистите, нито зелените подкрепиха тази идея. По закон, сега в Белгия в течение на 40 дни трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, но след консултации с краля може да бъде взето решение за техническо продължение на работата на правителството до редовните избори, но то ще има силно ограничени пълномощия.

Иначе Глобалният пакт за миграцията на ООН беше одобрен на конференцията в Маракеш /10-11 декември/. Експерти казаха, че договорът не е юридически ангажиращ.

Документът беше съгласуван през юли тази година от всички страни-членки на ООН, без САЩ.

Пактът засяга такива проблеми, като минимизирането на негативните фактори от миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите.

Той не се подкрепя от България, САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия, Унгария, Словакия, Швейцария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!