Красен Станчев

„Фискалният резерв е на по-високо ниво. Сега ще има плащане на данъци и вероятно ще отиде на 13 милиарда, което е относително висок процент. Но в общи линии фискалният резерв се запазва традиционно някъде около 8-10% от БВП. Така че в някакъв смисъл има възможност за маневриране, но трябва да се рационализира бюджета.“ Това каза икономистът Красен Станчев за ДЕБАТИ.БГ.

Според него на първо време трябва да се предвиди по някакъв начин какви ще са разходите за следващата година и какви са приходите за следващата година.

„Онова, което се предвижда в момента, по чисто политически причини, е че има приходи по Плана за възстановяване. Но той всъщност предполага и много големи разходи. Каквито и да са приходите по Плана, да речем те са около 2 милиарда на година, тези 2 милиарда не са като 2 милиарда през 2010г. През 2010 година 2 милиарда бяха 4% от БВП. Сега 2 милиарда са някъде около 1.25% от БВП. Така че в общи линии тези приходи трябва в крайна сметка да се обърнат в разходи. Така е направен Планът за възстановяване, че предполага много публични инвестиции. Иначе няма да има средства по Фонда за възстановяване и устойчивост“, смята икономистът.

Реалистичен ли беше бюджетът създаден от правителството на Петков за България; защо нямаше бюджетна катастрофа; какво е моментното състояние на парите в държавата и каква е прогнозата за следващата година – четете утре в специалното интервю на Красен Станчев за ДЕБАТИ.БГ

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук