предприятия, Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Красен Станчев коментира думите на премиера на Русия Дмитрий Медведев, че стокообменът между София и Москва е намалял заради санкциите, наложени на Руската федерация през 2014 г. след анексирането на Крим.

Станчев е категоричен, че непосредствената причина за спада в търговията между двете държави е наложеното от Русия ембарго върху вноса на селскостопански продукти.

„Непосредствената причина е всъщност ембаргото, което наложи Русия на селскостопанските стоки от ЕС. Тогава намалява  не с много, с около 200 млн. лева износът за Русия. Това не се отнася само за селскостопанско производство и не е само заради това. Ембаргото на Русия беше наложено поради т. нар санкции и в този смисъл премиерът Медведев е прав, но санкциите не са спрямо Русия, а са спрямо 4 компании, 5 банки и 130 личности. ”

Търговията с Русия винаги е била трудна, коментира експертът. Причината за това са засилените проверки на всички внасяни от ЕС продукти, както и високите мита. Именно затова българските производители избират да продават производството си на европейския пазар.

Растежът на българския БВП за миналата година е по-нисък заради по-малкото обществени поръчки, смята Станчев. По думите му няма промяна в тенденциите, които наблюдаваме през последните години в българската икономика.

Цялото интервю с Красен Станчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!