Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще посетят в скоро време Израел, където ще обсъдят изграждането на най-дългия в света подводен газопровод от Източното Средиземноморие до Европа, съобщи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, предаде БТА.
Заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино каза във вторник, че Помпео ще посети през следващата седмица Израел, Кувейт и Ливан.
На 20 декември Нетаняху обяви след среща с Ципрас и Анастасиадис в израелския град Беер Шева, че споразумението за строителството на Източносредиземноморския газопровод (EastMed) може да бъде подписано до няколко месеца. Дължината на газопровода, който ще свърже Кипър, Гърция и Израел с Италия и останалата част на Европа, ще бъде около 2 хиляди километра, а инвестициите в строителството му се оценяват на 6 млрд. евро.

Маршрутът на газопровода трябва да премине през израелското подводно газово находище „Левиатан“ и кипърското „Афродита“ и да достигне до Гърция и Италия. Проектният му капацитет е 12 – 16 млрд. куб. м природен газ годишно.

Интересът към проекта се засили след обявеното през последните дни откритие на ново голямо находище край Кипър – „Глафкос“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!