ЦИК жалби

Големите партии обявиха номинациите си за нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срокът за предложенията на неправителствените организации изтече преди два дни, а за парламентарно представените партии крайният срок приключи днес.

Тази сутрин, допреди 11 часа, само две бяха предложенията за членове на Централната избирателна комисия. Справка на интернет страницата на Народното събрание показваше, че дотогава предложения са направили от партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Те предлагат съответно Кристина Цанкова-Стефанова и Ивайло Ивков, които са членове на комисията и към настоящия момент.

Очакванията бяха до края на деня да станат ясни и останалите кандидатури. Така и стана.

ГЕРБ обяви своите общо седем номинации. Според председателя на групата Цветан Цветанов, партията е подбрала кандидати с високи нравствени и професионални качества. За председател на ЦИК от ГЕРБ предлагат Стефка Стоева. За член на ЦИК от партията предлагат още Георги Баханов. Следващото предложение е Йорданка Ганчева, също досегашен член на комисията. Мария Бойкинова е четвъртата кандидатура за член на ЦИК. Най-изненадващото име, на което са се спрели от ГЕРБ, бе това на Александър Андреев, досегашен говорител на ЦИК. През 2014 г. той зае мястото си в комисията от квотата на БСП. За член управляващите предлагат още Мирослав Джеров – юрист. След предложение на „Асоциацията на политолозите в България“, от ГЕРБ издигат и кандидатурата на политолога Димитър Димитров. От ГЕРБ обявиха още една изненада – парламентарната група ще подкрепи номинации на БСП, без въобще да ги обсъжда.

ДПС обяви кандидатурите на Севинч Солакова за секретар и на Ерхан Чаушев за член на Централната избирателна комисия. И двамата са членове на изборната комисия от 2014 г. насам. В настоящия състав на ЦИК обаче ДПС ще имат един представител по-малко, а причината за това се корени във формулата за разпределяне на квотите. От движението се оплакаха и от липсата на политически консултации преди номинациите.

ПГ на „Обедини патриоти“ също обяви кандидатите си членове на ЦИК. Квотата на патриотите е от двама души. За заместник-председател на ЦИК те номинират доц. Таня Йосифова. За член на ЦИК патриотите предлагат Бойчо Арнаудов.

БСП представи в централата на партията и техните кандидатури за нов състав на ЦИК. Това са Таня Цанева, която е член на ЦИК и към момента, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

„Нашата борба беше за закона и изпълнението му. Този закон важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим шест високи професионалисти, които да заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК”, каза Крум Зарков от БСП.

Процедурата предвижда парламентът да избере председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК. Останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, които имат депутати в Европейския парламент. Новият състав на комисията трябва да бъде сформиран до 20 март, а до процедурата се стигна след намесата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като мнозинството в парламента отхвърли първоначалното предложение за това, направено от БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук