Скандалният заместник-министър на енергетиката от квотата на „Обединените патриоти“ Красимир Първанов е новият представител на държавата в надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“ АД. Той заема мястото на не по-малко скандалният Румен Овчаров. ГЕРБ оттеглиха бившия министър в правителството на Станишев от надзора на рафинерията още през октомври миналата година, но действителната му смяна става едва сега.

За дейността си в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“ Красимир Първанов няма да получава възнаграждение, уточняват от Министерството на енергетиката. Кандидатурата му е гласувана от общо събрание на акционерите в сряда, а промяната влиза в сила след като се впише в Търговския регистър.

Чрез Първанов, държавата става притежател на привелигированата акция Клас А или т. нар. „златна акция“, чрез които може да налага вето при взимането на важни решения.

Кандидатурата на Красимир Първанов предизвика недоумение и недоволство още с назначаването му за заместник-министър на енергетиката. Тогава Теменужка Петкова обясни присъствието му в правителството със споразумението сключено между партиите в управляващата коалиция. Поради което и премиерът Бойко Борисов подписа назначението му в средата на месеца.

Скандалът с Първанов избухна през 2011 година докато беше изпълнителен директор на НЕК. Тогава без да уведоми ресорния енергиен министър Трайчо Трайков, Първанов еднолично подписа с руската „Атомстройекспорт” удължаване на договора за строителството на АЕЦ „Белене”. Именно заради тези негови действия, България беше осъдена да плати на Русия 1.2 млрд. лв. след като ядреният проект беше спрян. Тогава Трайчо Трайков нарече  Красимир Първанов „национален предател”, а Бойко Борисов го уволни от НЕК. Работодателските организации реагираха остро на избора му за заместник-министър, след като Валери Симеонов еднолично съобщи, че Първанов е техният избор за заместник-министър на енергетиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук