Край на безредиците и протестите в Иран обяви командващият Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) – най-елитната част от въоръжените сили а Иран – генерал Мохамад Али Джафари.

„Нашите врагове трябва да знаят, че отправянето на военни заплахи или заплахи за нашата сигурност не действа срещу Иран. Днес можем да обявим за прекратяване на безредиците и пораженията от метежа”, каза Джафари.

По-рано друг представител на КГИР, Рамезан Шариф, заяви, че полицията и силите за вътрешна сигурност „напълно контролират обстановката в (столицата) Техеран и в други градове на Иран, където имаше улични протести”.

По-рано десетки хиляди иранци се събраха на митинги, за да подкрепят властта в Иран и срещу протестиращите през последните дни.

Скандирания „Водачо, ние сме готови!” се чуваха докато телевизионни кадри показаха хилядно множество в Ахваз, Керманшах, Горган и на други места.

Демонстрантите развяваха ирански знамена, носеха портрети на върховния духовен лидер аятолах Али Хаменей и плакати „Смърт на размирниците!”. Друг плакат гласеше „Готови сме да дадем кръвта от вените си за нашия лидер”.

Антиправителствените демонстрации в страната започнаха на 28 декември в израз на недоволство от ръста на цените и обхванаха редица места.

При сблъсъците загинаха най-малко 20 души, включително полицаи. Над 450 души бяха арестувани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!