Повече от 450 души са били арестувани в иранската столица Техеран след протестно движение в страната срещу икономическите трудности и срещу властта.

„Двеста души бяха арестувани в събота, 150 в неделя и около 100 – в понеделник“, съобщи заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред агенция ИЛНА.

Иран, протести

Столицата е по-малко засегната от протестната вълна – едва няколкостотин човека се опитаха през последните три дни да демонстрират в Техеран, но в много градове в провинцията избухна насилие от началото на протестите, които започнаха в четвъртък във втория по големина ирански град, Машхад.

Ситуацията в столицата е по-спокойна от предишните дни, посочи Насербахт.

Иран, протести

Той отбеляза, че базата „Сарола“ на елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, отговарящ за сигурността на столицата при размирици, не е била потърсена за намеса и в момента в иранската столица действат само силите на реда.

„Няма да позволим по никакъв начин Техеран да няма сигурност и занапред“, подчерта генерал Есмаил Косари, заместник-командващ базата „Сарола“, цитиран от държавната телевизия.

Иран, протести

Той предупреди, че „ако нещата продължат по същия начин, управляващите ще вземат решения, за да се сложи край на това”.

Заради правителствената цензура е много трудно да се определят мащабите на протестите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!