Преди две години българският творец Христо Явашев – Кристо даде възможност на повече от милион души да ходят по водите на италианското езеро Изео. Сега той отново поставя свой модерен проект „на вода“. Неговото произведениe „Мастаба“ е плаваща конструкция от 7506 варела, която от 19 юни ще може да бъде видяна в езерото Серпентин в „Хайд парк“, Лондон.

Творбата представлява стек от 55-галонови варели висок 20, широк 30 и дълъг 40 метра. Самият Кристо обясни, че мастабата е много древна архитектурна форма

„Произхожда от Месопотамия, от времето, когато хората са се премествали от селата в градовете. Била известна като форма на пейка, поставяна пред първите градски месопотамски домове. По-късно тя се свързва с гробниците на фараоните. Това е трапецовидна призма, чиито стени са винаги под 60 градуса спрямо хоризонта“ – каза творецът.

Christo_mastaba

Аванагардната скулптура ще бъде поставена на плаваща платформа, изработена от кутии от полиетилен с висока плътност, закрепени към дъното на езерото. Варелите, поставени на върха и на двете й наклонени стени, ще бъдат боядисани в червено и бяло, докато краищата на тези, които ще са на двете й вертикални стени, ще бъдат боядисани в червено, синьо и лилаво.

За зрелището няма да се искат билети или такси, то няма собственици – по думите на артиста временната творба ще „принадлежи на всички, докато не изчезне“. Той призна, че формата на мастабата е идея, върху която от години са работили със съпругата му Жан-Клод, починала през 2009 г.

Кристо е в преговори за реализиране на още по-голяма „Мастаба“. Ако се реализира, тя ще вклюва 410 000 варела, ще бъде постоянна и ще се разположи на 100 мили от Абу-Даби. Според артиста височината от 150 метра ще направи тази творба с 11 метра по-висока от Великата пирамида в Гиза, Египет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!