Русия ЕС

Разривът в отношенията между Русия и ЕС съществува отдавна, а инициаторът е Европейският съюз. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

За всеки, който малко от малко се интересува от ситуацията в Европа, отдавна е ясно, че този разрив в отношенията между Русия и ЕС датира от доста години, казва Лавров. И заявява, че ЕС разрушава последователно тези отношения.

Лавров говори по време на пресконференция с външния министър на Финландия Пекка Хаависто в Санкт Петербург.

Според Лавров, повратна точка станала 2014 г., когато в Украйна е извършен държавен преврат. По думите му ЕС е показал до голяма степен своята безпомощност по отношение на постигнатото малко преди това споразумение между властта и опозицията и под което Германия, Франция и Полша са поставили подписите си.

Миналата седмица по време на посещението на върховния представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел в Москва Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да прекъсне отношенията си с ЕС, ако санкциите на Брюксел засегнат чувствителни за руската икономика сектори.

Русия няма да напусне Европа, защото Москва има много приятели на ниво отделни държави в ЕС, каза още Лавров.

„Не трябва да се бъркат Европейският съюз с Европа. В Европа имаме много приятели, много единомишленици. С тях ще продължим да развиваме взаимно изгодни отношения”, заяви руският първи  дипломат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук