Сергей Лавров
На снимката: Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди в четвъртък, че „кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща“ в Европа, тъй като напрежението около Украйна се покачва, предаде АФП.

Говорейки на среща на ОССЕ в Стокхолм, Лавров обвини НАТО, че приближава военната си инфраструктура „до руските граници“, и призова Запада да разгледа сериозно „съответните предложения“, които Москва ще представи скоро, за да предотврати разширяването на НАТО на изток.

Разширяването на Северноатлантическия алианс на изток засяга сигурността на Русия, заяви още Сергей Лавров.

„И да не забравяме, разбира се, принципа на неделимостта на сигурността, включително в ОССЕ, в Съвета Русия-НАТО, който гласи, че никой не трябва да укрепва сигурността си за сметка на сигурността на другите“, каза ръководителят на руската дипломатическа служба.

Той подчерта, че Москва не е заинтересована от конфликти.

„Но ако нашите партньори от НАТО декларират, че никой няма право да диктува на страна, която желае да се присъедини към НАТО дали може да го направи или не, тогава ние цитираме разпоредбата на международното право, че всяка държава има право да избира начини да гарантира своите законни интереси в областта на сигурността“, каза Лавров.

Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре

По време на двустранната среща с Блинкен Лавров заяви пред ръководителя на американската дипломация, че Москва иска правно обвързващо обещание, че на Украйна няма да бъде позволено да се присъедини към НАТО и че блокът ще спре разширяването си на изток.

Първият руски дипломат предупреди Вашингтон да не „въвлича Украйна в геополитическите игри на САЩ“, което според него „ще ни принуди да предприемем ответни мерки за изправяне на военностратегическия баланс“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Лавров допълни, че Русия се нуждае от „дългосрочни гаранции за сигурността“ на западните си граници, което трябва да се разглежда като „задължително изискване“.

През последните дни руският президент Владимир Путин неколкократно заяви, че иска конкретно споразумение, според което НАТО няма да се разширява на изток.

Киев и западните му съюзници бият тревога от миналия месец насам за ново струпване на руски войски около границите на Украйна и за евентуална зимна инвазия.

Русия, която заграби Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите, воюващи срещу Киев, категорично отрича да подготвя нападение и обвинява НАТО за подклаждане на напрежението.

Припомняме, че руската страна провежда военни учения в близост до границата с Украйна. Според Москва Украйна е струпала около 125 000 войници по източната граница. По-рано Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!