Емблематичният за рокендрола Чък Бери почина на 90 годишна възраст. Кариерата му се простира в рамките на седем десетилетия и включва класически хитове като Roll Over Beethoven, Johnny B. Goode и на Sweet Little Sixteen.

Музиката на Чък Бери е и в космоса – неговата Johnny B. Goode излетя към необятната вселена със Златната плоча на „Вояджър“ през 1977г. Музикантът получи почетно „Грами“ за цялостен принос през 1984г., а през 1986 г. бе сред първите, вписани в Залата на славата на рокендрола. Миналата година Чък Бери обяви, че ще пусне нов албум – за първи път от близо четири десетилетия. Той го посвети на съпругата си от 68 години.

„Дълго ще сме натъжени заради смъртта на Чък Бери. Той бе истински пионер на рокендрола и наше огромно вдъхновение. Чък беше не само брилянтен китарист, певец и изпълнител, но най-важното, беше изключителен създател на музика. Песните му ще живеят вечно”,  написаха в официалния си сайт „Ролинг Стоунс“.

Чък Бери, чието пълно име е Чарлз Едуард Бери, е един от пионерите на рокендрола. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери е съчетание от влиянията му от ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка“. Той оказва голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън.

Според редица критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика.

„Той е нейният най-голям автор на песни, главния оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители“, гласи една от оценките за него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!