Даниел Лорер
На снимката: Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа

Служебното правителство е поставило рекорд за възбуждане на гражданско недоволство. Такова мнение изрази бившият министър по иновациите и растежа и представител на „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер в ефира на NOVA телевизия.

„Създава се усещане за криза, каквато няма. Диверсификацията беше постигната за шест месеца, за този период направихме това, което ГЕРБ не успя за 12 години“, каза Лорер, но в друго интервю – за bTV. 

“Гледам с недоумение, така както гледат и българските граждани. Само три дни след като пое властта, служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство. Вече има протести срещу възобновяване на договорните отношения с “Газпром”. За 6 месеца управление на коалицията, начело с ПП, българското общество свикна на прозрачност и разбра, че диверсификация от руски газ е възможна”, смята Лорер.

Повече относно протеста срещу Румен Радев, служебното правителство и зависимостта от руски газ – вижте тук.

Според Лорер създаването на кризисния щаб за газа е излишно. “Необходимо е чрез пазарни механизми да се търсят решения на газовата криза, а не да се създава чувство, че има недостиг, какъвто няма. Просто трябва да се работи концентрирано тези 7 танкера да бъдат вкарани в нашата мрежа”, каза Лорер и подчерта, че интерконекторът с Гърция не бива да се спира.

Бившият министър по иновациите и растежа призова правителството на Гълъб Донев “да не се причислява към тези, които не искат диверсификация”.

“Ние показахме много ясно как България може да се управлява по един открит начин, качествено по-различно от това, което бяхме свикнали с ГЕРБ за 12 години”, така Лорер отговори на думите на президента, с които той сравни резултатите на ПП с тези на ГЕРБ и припомни похвалите на световните лидери към управлението на кабинета “Петков”.

“Следващите два месеца на това служебното правителство на Румен Радев ще бъдат ясна илюстрация за това как президентът иска да ръководи страната”, смята Лорер. “Първите 3 дни от тяхното управление повдигат огромна въпросителна за това какви са истинските им цели за този период”, допълни той в отговор на въпрос защо има разрив между ПП и Румен Радев.

„Служебното правителство да внимава изключително много, защото гражданите наблюдаваме тяхната дейност, хората си задават въпроси каква е тя“, заяви бившият министър на иновациите и растежа.

Рокадите в ръководството на НАП и Агенция “Митници” Лорер коментира, че „за да се случат всички тези смени в ръководствата на някои институции, означава, че е имало предварителна подготовка“. „Идната седмица ще стане ясно каква е целта на правителството“, смята Лорер.

Той изрази притеснение, че служебното правителство може да забави няколко стратегически инициативи, които са важни за България. За пример той даде интерконектора с Гърция, газовите доставки и Планa за възстановяване и устойчивост. “По отношение на нашата работа – нямам съмнение”, категоричен бе той.

Ще се яви ли “Продължаваме промяната” на изборите в коалиция с “Демократична България”, предстои да бъде решено на Национален съвет на ПП, потвърди Лорер.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук