Лозан Панов
на снимката: председателят на ВКС Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че няма да се отзове на поканата на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ), прочула се с показните си акции, за даване на обяснения в сградата на комисията.

В писмо до председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, Лозан Панов пише, че поканата да се яви за даване на обяснения в качеството му на председател на ВКС грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите.

Писмото било връчено от трима служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), адресирано до Лозан Панов в качеството му на председател на ВКС на 7 ноември 2018г. в отсъствието на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), на съдия Павлина Панова – заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

В писмото е посочено, че е необходимо той да се яви на 12 ноември 2018 г. в 10.00 ч. в сградата на Дирекция „ПК“ – КПКОНПИ на основание чл. 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ във връзка с чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ.

Устно на съдия Панова изрично е обяснено, че писмото е адресирано до съдия Лозан Панов в качеството му на председател на Върховния касационен съд.

В отговора си КПКОНПИ Панов пише, че цитираните разпоредби от Правилника и Закона за КПКОНПИ регламентират „призоваването и вземането на обяснения от граждани“. И не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.

„С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на
правовата държава”, пише Панов.

В заключение той няма правно основание да се яви в Комисията в посочения ред.

Неотдавна Националната агенция за приходите /НАП/ предприе данъчна проверка на Панов и изпрати ревизионния си акт на КПКОНПИ.

Предполага се, че комисията на Пламен Георгиев се е задействала именно във връзка с данъчната проверка, извършена от Националната агенция по приходите (НАП).

В такъв случай обаче Лозан Панов може да бъде призован като гражданин, не и като председател на ВКС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук