Евгений Дайнов
На снимката: Политологът проф. Евгений Дайнов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът проф. Евгений Дайнов коментира нарастващото обществено напрежение и масовите протести, на които станахме свидетели вчера, а и през последните седмици и месеци. Той бе категоричен, че няма никаква възможност правителството да завърши мандата си.

„Този въпрос вече някак си предизвиква смях. Естествено че няма как да се случи и това е ясно от първия ден. Те конструираха олигархия, която все по-видимо работи за интересите на 20-30 човека за сметка на всички останали, защото олигархиите не произвеждат стойност, те само могат да крадат и да потребяват. Няма как такава конструкция да изкара цял мандат, когато има демокрация, това няма как да се случи.”

Политологът е на мнение, че всички протести, на които ставаме свидетели през последните месеци, са политически и са насочени именно срещу правителството. Проф. Дайнов заяви, че няма как да очакваме правителството да не си измие ръцете с твърдението, че протестите са платени – подобни изявления чуваме при всяко управление през последните повече от 20 години.

По отношение на дебатите за върховенството на закона и демокрацията, които започват в ЕП, Дайнов заяви, че още преди години е трябвало онези, които използват европейски средства, за да изграждат неевропейски държави, да бъдат със спрени пари.

„За да няма Европа на две скорости, за да има една Европа, която стъпва върху европейски ценности, много отдавна трябваше тези (например България), чиито правителства очевидно използват европейски пари, за да изграждат държави, базирани не на европейски ценности, а на олигархични или фашистки такива, трябваше отдавна да са им спрени парите.”

Цялото интервю с политолога Евгений Дайнов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук