Проф. Евгений Дайнов
на снимката: Политологът проф. Евгений Дайнов
Евгений Дайнов е роден през 1958 г. Родният му град е Пловдив, но по-късно се премества да живее в София.
Дайнов е професор в НБУ и действащ политолог. Висшето си образование завършва в най-стария университет- Оксфорд, през 1978 г.
Магистърската му степен е по модерна история. Работил е Работил е като главен редактор е на списание „The Insider“, директор на Центъра за социални практики в София и е професор по политически науки в НБУ.

 

 

Проф. Дайнов, от седмици наред у нас има протести – този на майките изглежда по-скоро битов, а този за цените на горивата – по-скоро икономически. Как изглеждат тези протести във Вашите очи и възможно ли е да прераснат в политически?

Протести има не от седмици. Редови протести има от миналата зима, когато правителството се опита да подари Пирин на Цеко Минев. Всички те са политически.

Те са насочени срещу начина, по който живеем заедно, срещу начина, по който се държи властта с нас. Едно е партийни, друго е политически, всички тези са политически.

Протестът на майките е политически, защото властта се държи безобразно с хората с увреждания и не ги забелязва. Този вчера, който очевидно ще продължи, също е политически. Той отново се отнася до това как държавната власт, вместо да създава условия за добър живот на гражданите, се държи безобразно с тях. Така че всички протести са политически и решението може да бъде единствено политическо.

Ще успее ли това правителство да изкара целия си мандат според Вас?

Този въпрос вече някак си предизвиква смях. Естествено, че няма и това е ясно от първия ден. Те конструираха олигархия, която все по-видно работи за интересите на 20-30 човека за сметка на всички останали, защото това е олигархия. Олигархиите не произвеждат стойност, те само могат да крадат, да потребяват. Няма как такава конструкция да издържи 4 години. Щом като има демокрация, това няма как да се случи.

Различни представители на правителството твърдят, че тези протести са организирани от различни икономически кръгове, защото в тях се виждало участието на някакви хора с черни Мерцедеси и здрави млади момчета. Такива обвинения имаше и за протестите през 1996- а години срещу правителството на Виденов. Намирате ли аналогия между тогавашните протести и днешните, макар и повече от 20 години по-късно?

Аз не си спомням правителство в последните 20 години, което да не е обвинявало протестиращи срещу себе си за купени, организирани, платени конспирации и т.н.

Ето например през 96-а година, ако прочетете стенограмите на няколкото извънредни среднощни заседания на Министерски съвет, ще видите там какво докладва полицията. Тя докладва, че Сорос плаща по 10 марки на протестиращ и се разнася дрогиран чай на протестиращите.

Винаги става така. В момента очевидно ГЕРБ не са постигнали съгласие кого да обвинят. Май този път няма да е Сорос. ГЕРБ не са измислили кого да обвинят, но те ще обвинят някого, че плаща и организира. Понеже ги е страх от руснаците, а Сорос вече някак си не е актуален, май ще измислят, че Корнелия Нинова организира и плаща за тези протести заедно с някакви скрити бизнес интереси.

Това естествено няма отношение към действителността. Колкото Сорос плащаше през 96-а година и разнасяше дрогиран чай, толкова и сега има някаква подобна конспирация.

Вие сте преподавател в НБУ и имате представа какво е поведението на младите хора. Могат ли днешните млади да вземат съдбата си в своите ръце и да моделират управлението на страната по свой образ и предпочитание, както го направиха тогавашните млади?

И през 1989-1990-а онази революция, и през 96-97-а втората, и през 2014 г. протестите срещу Пеевски, студентите в България и в трите случая излязоха на улицата и се обявиха месеци след като на улицата бяха 30-40-годишните. Студентите в България винаги закъсняват. Те винаги се ослушват, винаги се оказват незрели във важни исторически моменти.

Ние от студентите няма какво да очакваме, а и не сме очаквали. През 89-а година излязоха 30-40-годишните, през 1996 г. също, през 2014 г. също основните, най-видните протестиращи, бяха между 30 и 40-годишни. Там трябва да търсим хора, които биха могли да поправят счупените от ГЕРБ неща в страната.

Това, което мога да ви кажа за студентите, които сега влизат – 18-19-20-годишните, е, че за разлика от студентите отпреди 5-10 години, тези сегашните не са маниаци. Нито са соц-носталгици, нито са някакви нацисти – тези не са маниаци. Тези са по-здравомислещи. Така че, когато след 10 години станат на по 30 години, би трябвало да подредят нещата по един умерен и разумен начин.

Днес в ЕП започва дебат за спазването на демократичните правила в страните-членки. Този път, освен Полша и Унгария, ще бъде намесена и Румъния. Как оценявате този факт, възможно ли е това да е поредната стъпка към Европа на две скорости, и как това би засегнало България?

Аз мисля, че спазването на ценностите, върху които е изградена Европа като политически проект, а тя е политически проект, общо взето няма много общо с Европа на две скорости.

Представете си някаква бакалия на ъгъла на някаква пресечка в шведския град Малмьо. Човекът, който я държи, се труди усърдно, храни деца, плаща си данъците и на този човек му взимат едни пари, за да ги дадат на някой като Бойко Борисов или Виктор Орбан, които тези пари да ги раздадат на свои приятелчета с милиони. Това се случва в тези корумпираните държави. Самият този факт е скандален.

Усърдно работещи млади хора финансират крадци, крупни крадци. Когато си крупен олигарх, за да продължиш да бъдеш такъв, т.е. да крадеш крупно, ти подменяш политическата същност на държавата, подменяш всички закони и правила, така че на теб да ти е изгодно, а не на гражданите, и нанасяш съществен удар върху демокрацията. За това става дума.

За да няма Европа на две скорости, за да има една Европа, която стъпва върху европейските ценности, много отдавна трябваше тези, например България, чиито правителства очевидно ползват европейските пари, за да изграждат държави, базирани не на европейски ценности, а на олигархични или фашистки такива, трябваше отдавна да са им спрени парите.

Докато ЕС до онзи ден си затваряше очите и казваше, че щом някакви счетоводни правила се спазват, значи всичко е ОК. Ами не е ОК. Тези ползват европейски пари, за да изграждат неевропейски държави. Отдавна трябваше да бъдат спрени парите и на Орбан, и на Борисов, и на всякакви такива. Това се отнася и за поляците, които пък нарушават независимостта на съдебната система. Аз бих ги спрял преди две години парите на всичките тези.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!