Заев, Ципрас, анкета
на снимката: Министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев

Днес на пленарната сесия в македонското Народно събрание, която се очаква да започне в 11:00 местно време, ще се гласува законопроектът за ратифицирането на Договора с Гърция.

На вчерашното заседание беше гласувана нуждата от ратифициране на договора. 61 депутати гласуваха „за”, 40 „против”. За самото ратифициране ще се изисква мнозинство или мнозинство на присъстващите депутати. Минималният кворум за работа е 61 депутати, което значи, че за преминаването на законопроекта ще са нужни 31 гласа.

Вчера опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обяви след гласуването за нуждата от ратифициране, че няма да участва в работата на парламентарните комисии и в днешното гласуване.

След приемането от парламента споразумението трябва да бъде изпратено на президента Георге Иванов, който има 7 дни да подпише. Ако той откаже и наложи вето, то законът се връща пак в парламента, където този път ще има нуждата от подкрепата на абсолютното мнозинство, за да премине. Ако след това документът премине, то президентът е длъжен да го подпише.

Изпълнението на споразумението се извършва на етапи и трябва да влезе в сила, след като и двете страни го приемат по установени вътрешни процедури. Ако обаче една от страните не приеме споразумението, то няма да бъде прилагано.

Последната дума за това има македонският народ, който ще гласува на референдум през есента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук