Еманюел Макрон
на снимката: Еманюел Макрон - президент на Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция е готова да помогне на България и на Гърция за справянето с бежанската криза от последните дни.

„Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза“, написа Макрон в „Туитър“.

Съобщението е провокирано от отварянето на турските граници от президента Реджеп Ердоган и решението на държавата да не спира мигрантите, които се опитват да достигнат до границите на Европейския съюз. Това, от своя страна, доведе до кризисна ситуация по границата с Гърция, а по досегашни данни ситуацията на границата с България е спокойна.

Това стана причина и за среща, която ще се проведе днес в Анкара, между премиера на България Бойко Борисов и президента Реджеп Ердоган, на която ще бъдат обсъдени проблемите с мигрантите и ситуацията в Сирия. Бяха проведени и разговори на българския министър-председател с редица европейски лидери, сред които и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Ангела Меркел, и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

В разговорите е постигнато съгласие, че са необходими незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа и намаляване на бежанския натиск по границите с България и Гърция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!