Шенгенското споразумение трябва да бъде преразгледано и евентуално някои страни да бъдат изключени от него, заяви френският президент Емануел Макрон по време на дългоочакваното му официално изявление.

„Наистина вярвам в открития патриотизъм и във Франция, който ще засияе на международната арена. Но за да бъдеш отворен трябва да имаш граници. За да приемеш /гости/, имаш нужда от дом.“, каза още президентът на Франция.

Той добави, че „днес не всичко работи както трябва“, а настоящият формат на Шенгенското споразумение вече не работи.

Макрон подчерта, че политиките за развитие и миграция трябва да бъдат „напълно преструктурирани“.

Държавният глава призова за реформа на Шенгенското споразумение, основавайки се на идеята, че Европа трябва да защитава своите граници.

Макрон не изключи, че страните, които не искат да направят това, могат да се окажат извън Шенгенската зона.

Президентът призна и за различия в мненията с германския канцлер Ангела Меркел, особено по отношение на Брекзит, търговията и енергийната политика.

Според него това са „плодотворните конфронтации“ и компромисите са част от връзките между техните страни.

Макрон каза, че „културата на компромиса … не трябва да ни спира да утвърждаваме позицията на Франция, когато има такава.“

Френският президент добави, че диалогът между двете нации изисква „понякога да се приемат плодотворни конфронтации, но винаги с желанието да се намери компромис“.

Откровеното признание за разцеплението във френско-германската двойка е рядко признание от Макрон, чийто стремеж е да изгради близки отношения с Меркел, за да започне амбициозна програма за реформи в ЕС, коментира агенция „Франс прес”.

Меркел отблъсна много от предложенията на Макрон, а дуото се „раздели“ публично в Брюксел миналата седмица по въпроса за това как да се справят с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Меркел подкрепи дългосрочното разширяване на Лондон, докато Макрон се обяви за кратък срок, който би увеличил шансовете на Великобритания да напусне съюза без сделка.

По отношение на разногласията с Германия за търговската политика Макрон се позова на това, което той определи като „непоследователно“ решение за започване на търговски преговори на ЕС със САЩ.

Търговските преговори бяха подкрепени от Меркел и повечето страни от ЕС, но Франция се противопостави, основавайки се на това, че САЩ не успяха да се присъединят към глобалните усилия за борба с климатичните промени.

28-те държави членки на ЕС се мъчеха в продължение на месеци да се споразумеят за започване на търговски преговори, като някои от тях, включително Германия, се страхуват, че забавянето може да предизвика търговска война с президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук