Йордан Божилов
на снимката: Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на Софийския форум за сигурност и експерт по отбрана Йордан Божилов коментира какво е състоянието на НАТО днес след противоречивите изказвания на Доналд Тръмп за организацията и след опитите тя да бъде дестабилизирана.

По думите му категорично Алиансът е най-силната и стабилна военно-политическа организация и това не се е променило.

„НАТО продължава да бъде най-силната и най-успешната военно-политическа организация, която гарантира сигурността на отделните държави, която дава платформа държавите да споделят своите опасения за рискове и дава много добра възможност за развитие на военните способности на всяка една от тях”, категоричен е Божилов.

По отношение на изказванията на американския президент експертът коментира, че единственото, което иска Тръмп, е всички държави да споделят поравно отбранителната тежест на организацията, като отделят всяка по 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.

По отношение на развитието на българската армия, Божилов анализира, че през последните 30 години тя се развива хаотично. Близо 80% от парите за отбрана у нас се дават за заплати, за поддръжка на сградния фонд и за логистика, но не и за реална модернизация.

За щастие тази тенденция върви към промяна със задействането на двата мащабни отбранителни проекта – закупуването на американските изтребители F-16 и изграждането на два нови бойни кораба за нашия флот.

Това е само началото, категоричен е експертът. Той подчерта, че страната ни има нужда от нов план за развитие и модернизация на армията, но с много по-дългосрочен хоризонт – поне за 30-40 години напред.

Цялото интервю с Йордан Божилов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук