Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Борисов иска да остане премиер до живот, затова иска свикване на Велико народно събрание. Ще бъдем парламентарен омбудсман и дали на Борисов му харесва, или не, това не го решава той”. Бомбата хвърли днес Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Стихията си тя отприщи по повод призива на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да се свика Велико Народно събрание.

Чл. 1 от конституцията: Борисов вечният премиер

Конституцията за втори път се превръща в средство Бойко Борисов да продължи властта си и да е премиер, настоява Манолова. По нейни думи лидерът на ГЕРБ така и не разбрал,  че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, е необходимо да има конституционен проект. “Какво ще предложи Борисов? Чл. 1 да гласи „Борисов да е премиер до живот“ ли?”, отприщи фантазия Манолова.

България да спре да се зарива с боклук

“Ще подкрепим малкия бизнес и микропредприятията, засегнати от пандемията, самоосигуряващите се лица и домакинствата, обеща Манолова. Тя обясни и запромяна на важни за страната закони като този за частния фалит, за ограничаване на колекторските фирми. “Време е да се замислим и срещу зариването на България с боклук и овладяването на здравната криза”, категорична бе Манолова.

Конституция не се пише от безхаберници

Ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но дали тя ще изисква Велико Народно събрание, ще решат партиите от протеста, които са първа политическа сила, закани се Манолова. Тя обеща конституционният дебат да бъде проведен от експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ, допълни Манолова.

Борисов и червеният му картон

„Борисов, ти вече не си в позицията да определяш дневния ред нито на държавата, нито на парламента. На тези избори народът ти показа „червен картон,“ каза Манолова. Тя настоя лидерът на ГЕРБ да изпълни конституционната процедура и да внесе предложение за кабинет. „Тогава ще стане ясно, че той е в пълна изолация и че никой не иска повече нито Борисов за премиер, нито моделът, по който той управляваше. Борисов си отива и неговите „чакали“ повече няма да колят и бесят в българския парламент, категорична бе Манолова, цитирайки изказването на Борисов от нощта на изборите.

Иска партньорството на Слави Трифонов и “Да, България”

Манолова припомни конституционната процедура, че ако Борисов не състави кабинет, мандатът ще се връчи на втория – Слави Трифонов. „От „Изправи се.БГ“ ясно сме казали, че наши естествени партньори са партията на Слави Трифонов и Демократична България. Във всички случаи ще настояваме да са изпълнени ангажиментите, поети към българските граждани“, сформира набързо новото правителство Мая Манолова.

Екс омбудсман, вечен омбудсман

„Ще бъдем парламентарен омбудсман на Борисов и дали на Борисов му харесва, или не, това не го решава той. Ще подкрепим малкия бизнес и микропредприятията, засегнати от пандемията, самоосигуряващите се лица и домакинствата. Ще внесем важните закони – за частния фалит, за ограничаване на колекторските фирми, срещу зариването на България с боклук, овладяването на здравната криза, категорична бе Манолова, която бе омбудсман на Републиката преди време.

Без инженерен кабинет

„Няма да участваме в опити за инженерен кабинет и в непублични разговори“, заплаши Манолова. Според нея не съществява вариант ГЕРБ да се опита да остане във властта през експерти. „Дали ще има кабинет и правителство е отговорност на първите три партии. Голямото доверие на българския избирател носи и големи отговорности. С вота, който получих, нямам ангажимент да съставям правителство“, излезе от отговорност Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“

Къде са милиардите

„Искам да видя кой депутат ще гласува против ревизия на Борисов, която да покаже къде отидоха милиардите, предназначени уж за малкия бизнес и за COVID-кризата“, закани се Манолова. По нейни думи ревизия на отпуснатите средства от Евросъюза за справяне с пандемичната криза е задължение номер едно на бъдещото правителство.

Видов ден – ревизия на магистралите

Комисията по ревизия да започне работа с проверка на „Автомагистрали“, „Монтажи“, ДКК, Държавния ВиК холдинг, ББР, Държавната петролна компания, санирането и концесиите, включително концесията на летище София, настоя Манолова и допълни: „Протестът победи статуквото и с гласа си гражданите отрязаха пъпната връв на Борисов към хазната“.

„Не“ на кабинет Борисов 4

Невъзможно е да се състави кабинет „Борисов 4“, прогнозира Манолова. Партиите на протеста са първа политическа сила. Няма да допуснем следващ кабинет на ГЕРБ и ДПС, категорична е Мая Манолова.

„Българският народ ни отреди важната роля да сме парламентарната група на гражданите, парламентарният омбудсман. Ще предложим микропредприятията, на които оборотите са намалели с повече от 30 % заради COVID-кризата, да получат пряка подкрепа в размер на една депутатска заплата.

Манолова ще плаща наеми и режийни на бизнеса до края на годината заради пандемията

За останалите засегнати от пандемията фирми партията на Манолова ще предложи да бъдат поети постоянните разходи като наеми, осигуровки, режийни до края на годината. „Имам ангажимент да внесем нашите проекти, които сме обещали на гражданите – Закон за личната помощ, промени в Закона за извънредното положение, Закон за частния фалит“, категорична бе Мая Манолова.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!