Мартин Владимиров
Снимка: БНТ

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година – това стана, след като депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Така „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година. Как ще се отрази това на цените за крайните потребители – за отговор на този и други въпроси потърсихме Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Г-н Владимиров, решението на парламента за удължаване работата на „Лукойл“ с една година очаквано ли беше?

Това решение е безумно. То е лобистко и изцяло облагодетелства интересите на „Лукойл“. Очаквано беше да се предприемат някакви стъпки за премахване на дерогацията тук и сега. Защото няма технически и икономически причини да се пази дерогацията изобщо.

Интересите на „сглобката“, по-точно на „Продължаваме промяната“ надделяха над националния интерес.

По какъв начин това ще се отрази на цената на горивата?

Цените на горивата са много по-високи, отколкото би трябвало да бъдат, ако се спазваше дерогацията. Дерогацията позволява на „Лукойл“, който контролира 100 процента от пазара на едро, да пласира горива с 20-30 процента по-ниска цена преди данъците.

Затова цената трябва да е с около 32 стотинки надолу. Така че, в момента ние плащаме средноевропейски цени, въпреки че суровината за производство на горивата е с 20 процента по-ниска.

Решението има ли някаква връзка с цената на горивата по бензиностанциите?
Решението няма никаква връзка и то няма да промени нищо. Ще продължим да плащаме средноевропейските цени на горивата преди данъци и това нещо няма да се усети по никакъв начин положително на ползвателите на горива.

Горивата ще останат на средните европейски равнища. Ако средната цена на суровия петрол в Европа се покачи, горивата ще минат и три лева. Ако не се покачи – ще остане на 2.90 лв.

Няма обаче да видим положителен ефект от дерогацията за българския потребител. По никакъв начин.

Предвидено е поетапно преминаване към неруски петрол – може ли рафинерията да премине на такъв веднага?
Да, може. За три седмици. Ние сме направили анализ в началото на септември до министъра на икономиката, поръчан от министър-председателя Николай Денков.

Тогава ние обяснихме с Бойко Ницов от Центъра за изследване на демокрацията, който стана представител на държавата в Надзорния съвет на рафинерията на „Лукойл“, че рафинерията може да работи с 20 различни вида суров нефт, които не са руски и на тях може да с премине в рамките на до месец.

Предприема ли правителството действия по овладяване на цените?
Никакви действия не предприема правителството. Това, което прави правителството в момента, е да тупа топката максимално дълго време, защото всеки един месец, в който дерогацията е в сила, „Лукойл“ печели 200 млн. долара допълнителна печалба.

Всичко се прави с цел удължаване, с колкото може повече на това положение. Това е всичко, няма никаква друга причина.

Миналата година, когато се поиска дерогацията, не беше направен никакъв анализ защо е необходима тази дерогация. Беше взето решение просто така, от тогавашните управляващи и в частност от финансовия министър тогава Асен Василев.

*Интервюто е взето преди второто четене на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна и след приемането на промените в комисията по икономика в парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук