Никушор Дан
На снимката: Никушор Дан, новият кмет на Букурещ

Букурещ има нов кмет. Това е кандидатът на десните партии Никушор Дан. Изборите бяха и своеобразен тест за правителството на премиера Лудовик Орбан преди парламентарния вот през декември.

Математикът Никушор Дан печели изборите за кмет на Букурещ с 47,2% от гласовете. Дан бе кандидат на управляващата Национално-либерална партия и новата партия, създадена на 15 август от сливането на Съюз за спасение на Румъния и партия ПЛЮС.

Настоящият кмет на Букурещ и кандидат на опозиционната Социалдемократическа партия – Габриела Фиря, получава 39 на сто подкрепа.

Данните са от Екзитпол, цитирани от румънските медии. Местните избори в Румъния бяха отложени от юни заради пандемията от COVID-19 и се проведоха едва вчера.

Преди гласуването социалдемократите държаха 55% от кметските места в Румъния, а либералите на Орбан контролираха 33%.

Политолози коментират, че изборите са мобилизирали по-младите избиратели, които са недоволни от корупцията в Румъния.

Местният вот е и тест за популярността на правителството на малцинството на премира Лудовик Орбан преди парламентарните избори, насрочени за 6 декември.

След вчерашната победа либералите увеличават шансовете за формиране на следващото правителство след парламентарния вот.

„Това е историческа победа за нашата партия, най-грандиозният резултат в нашите 30 посткомунистически години. Благодаря на румънците за защитата на демокрацията с участието на избори по време на пандемията”, каза Орбан в реч след победата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук