Спането с повече от 20 жени предпазва мъжете от рак на простатата, показва канадско изследване.

Мъжете, които са спали с над 20 жени, намаляват риска от рак с близо една трета и е с 19% по-малко вероятно да развият най-агресивната му форма. Учени от университета в Монреал смятат, че сексуалните отношения предпазват мъжете, а тези представители на силния пол, които правят безразборен секс, са по-защитени от моногамните.

Но за хомосексуалните мъже полза от секса няма заради повишения риск от прихващане на заболяване, предавано по полов път и увреждането на тялото от сексуалните отношения. Но хомосексуалните само с един партньор не са изложени на по-голяма опасност.

Учените изследвали над 3200 мъже в четиригодишен период между 2015 и 2019 г. Като цяло мъжете с рак на простатата било два пъти по-вероятно да имат близък, страдащ от рак. Но учените били изненадани да открият, че броят на сексуалните партньори също се отразил на развитието на рака им.

Мъжете, които казали, че никога не са имали сексуални отношения, били изложени на два пъти по-голям риск от рак на простатата от тези, които правели секс. Когато мъж е спал с повече от 20 жени в живота си, рискът от рак на простатата намалява с 28%, а този от агресивни видове рак – с 19%.

От друга страна, мъжете, които са спали с над 20 мъже, са два пъти по-застрашени да получат диагноза рак на простатата от всички видове спрямо тези, които никога не са спали с мъж.

При хомосексуалните представители на силния пол рискът от по-малко агресивен рак на простатата нараствал с 500% в сравнение с мъжете, които имали само един партньор от същия пол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!