Снимка: East2west News

Медицинска сестра от болницата в Тула, Русия, която не носела нищо освен бельо под прозрачния защитен костюм, ръкавиците и очилата в мъжко отделение за лечение на заразени с коронавируса, няма да бъде уволнена, става ясно от статия в „Сън”. Първоначално провинилата се бе заплашена от дисциплинарни мерки.

„Не сме приложили никакви официални санкции. Момичето остава на работа“ – заяви пред местна медия  шефът на болницата д-р Анна Савишчева.

След това тя разкри, че при излизането на снимките на Надя /фамилията не е обявена/, е била посетена и имала личен разговор  и чатове с областния губернатор Алексей Дюмнин – в миналото личен бодигард на президента Путин, заемал и ръководна длъжност във военното разузнаване.

Снимка: East2west News

23-годишната медицинска сестра била временно отстранена след появата си в крилото без други дрехи, освен с бельото и личните си предпазни средства. Анонимен колега на дисциплинарно наказаната сестра сподели, че в непромокаемия винилов костюм е наистина „непоносимо горещо” и разбира напълно колежката си.

„Тя е отличен служител и осигурява висококвалифицирани грижи за болните от коронавирус“ – каза Савишчива и добави, че Надя е получила подкрепата на губернатора Дюмнин.

Савишчева осъди поведението на пациента, който е снима сестрата и е пуснал снимките онлайн. Тя обаче е на мнение, че Надя е осъзнавала прозрачността на облеклото, но е решила да работи така въпреки това, защото е било много горещо.

В полза на сестрата се изказаха лекари, бизнесмени и политици в Русия. Те са единодушни, че за работещите с коронавирус медици трябва да се осигури и адекватно облекло.

Надя се е притеснявала да не изгуби работатат си / East2west News/

Председателят на Лекарския съюз, д-р Анастасия Василиева заяви, че те ще подкрепят сестрата, ако срещу нея се предприемат мерки и тя се обърне за помощ. По думите й от снимките става ясно още, че защитното облекло не е това, което се изисква при работа с коронавирус.

„Трябва да обръщаме внимание на не банския й костюм, а на покривалото, което е прозрачно и не отговаря на стандартите. Костюмите против зарази не трябва да са прозрачни  и трябва да са от съвсем различна материя“ – каза тя.

Освен че няма да бъде уволнена, от което се е притеснявала, Надя получи и предложение за работа – фирмата за бельо „Мис Екс“ й отправи предложение да стане нейно рекламно лице.

Медицинската сестра Надя получи предложение от фирма за бельо / East2west News/

Шефът на компанията Анастасия Якушева съобщи, че вече са подготвени няколко продукта, които Надя да представи, и възнамерява в бъдеще да сключи с нея целогодишен договор.

Колежка на Надя от същата болница протестира срещу снимащите я журналисти /снимка:East2west News/
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук