Методи Лалов
На снимката: Методи Лалов

Методи Лалов е общински съветник в София от „Демократична България“. Завършил право в Юридическия факултет на УНСС. Освободен по собствено желание като съдия от Софийски районен съд, на който е бил и председател поради несъгласие с корупционния модел, по който функционира ВСС и непрозрачния начин, по-който протича изборът на главен прокурор. Хоноруван преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Какво се случи на последното заседание на СОС в края на миналата седмица за избор на нов председател? Зaщо имаше напрежение?

След като предишният председателя на СОС Герджиков ненадейно подаде оставка по скандален начин – уволнен от Бойко Борисов, мнозинството реши в спешен порядък да внесе като извънредна точка в дневния ред на 23 септември гласуване на нов председател. Нито имаше нужда от такава спешност, нито по този начин общинските съветниците можеха да преценят добре и да са подготвени. Нямахме представа каква ще бъде кандидатурата, въпреки че имахме предположения, че ще е Георги Георгиев. Това не беше обявено официално, нямахме възможност да обсъдим или предложим кандидатури. По скандален начин и чрез професионален финт това беше наложено като точка. Имаше нарушение на правилника. Проблем беше и начинът на гласуване. Заседанието беше обявено като онлайн, което не предполага присъствие на място. Но изведнъж се оказа, че трябва да гласуваме присъствено с бюлетини. По този начин за част от съветниците подобно гласуване беше невъзможно.

Как оценявата новия кандидат Георги Георгиев?

Кандидатурата на Георги Георгиев сама по себе си е скандална. Това е човек, който се слави с арогантното си поведение. В Комисията по финанси и бюджет нееднократно е погазвал правилника. Известен е с това, че държи копчето на микрофона. Той постоянно си взима думата, прави внушения, не спазва реда. Това е човекът, който обслужваше Бойко Борисов.

Той, например, внесе доклада за водопровода за Перник, както и най-големият защитник на бюджета на Фандъкова, който е безобразен. Той отказа и да има електронно гласуване в комисиите и много други. Това е безобразен кандидат.

Мнозинството има 31 съветници – ГЕРБ-СДС и Патриотите. Но за Георгиев са гласували 36. Демократична България не взе участие, това означава, че поне 4-ма от БСП са подкрепили кандидата. Иначе направиха заявка, че тази кандидатура е неприемлива, че няма да подкрепят, че е обжалват. Но това са действия за пред публиката. От Демократична България още тогава казахме, че ще обжалваме в предвидените срокове. Като юрист нямам съмнение, че това решение ще бъде отменено. Правилникът беше многократно погазен.

Защо Елен Герджиков беше изгонен от Борисов?

Герджиков трябваше да бъде изгонен повече от гражданите. Той не се справяше с работата си. Като председател също вършеше безобразия. Не водеше добре заседанията, не поставяше в равни условия управляващи и опозиция. Докладите на опозицията, например, седяха „на трупчета” месеци. Освен това винаги гласуваше предложенията на Фандъкова. Той е типичен случай на слуга на Борисов.

Правилната оценка е, че той е провал за общинския съвет вече над 10 години. С него водихме битки за всичко, винаги ни поставяше пред изненада. Например, докладът за преместването на МОЧА вече година и половина не е разглеждан в комисия. Примерите са десетки.

А това, че Борисов го изгони показва зависимостите, пред които се намират тези хора. Това, че една партия те е излъчила, не означава, че губиш съвестта си и свободната си воля. В момента тези хора са „кукли на конци”.

Как се справя кметът Фандъкова през този мандат? Има усещане за колебливост. На какво се дължи това?

Нейното управление и в този мандат е провал. В това нямам съмнение. Десетки проблеми в София с дългогодишна история, все още не намират решение. Като се започне с проблема с недостига в детските градини, премине се през некачествените ремонти и липса на реална политика в транспорта, чистотата на въздуха, проблемите на Витоша.

Фандъкова не може да се справя. Тя е доста уморена да прави едни и същи грешки, очевидно е неспособна. Например, смени и заместници без обяснения, които не правят нещо съществено по-различно.

Тя дори не е искала да се кандидатира отново. Знае, че има много неща в общината, които ще бъдат осветлени след като си тръгне. Тя дълги години ще трябва да отговаря за тях. Колкото по-рано си беше тръгнала, толкова по-добре за нея. Освен това има доста силна опозиция в СОС.

На прага на зимния сезон има ли някакво развитие относно лифтовете до Витоша? Ще има ли софиянци най-после модерен лесен и модерен достъп до планината?

И тази зима софиянци няма да могат спокойно да стигнат до Витоша. Положението е като преди. Има известна промяна в разписанията на транспорта по настояване на ДБ, но дотам. Това, което Фандъкова обяви публично, че много се работи за лифтовете на практика е до задънена улица. Нищо не е направено, за да имаме реален зимен спорт и туризъм със спокоен достъп. Например, за Драгалевския лифт – никой не знае кога ще бъде реновиран. Но тази жена е кмет от 12 години, от тогава са и проблемите, не от вчера.

Какво се случва с проблемa с недостига на детските градини? Ще има ли решение през следващата кампания?

Трябва амбициозна строителна програма на десетки градини – в пъти повече от заявките на Фандъкова. От ДБ дори посочвахме терени, предложения и програма, за да може този проблем да се преодолее за 2 години. Но в следващата кампания отново ще има недостиг на деца. Когато си 12 години и когато си бил зам.-кмет на Борисов няма проблем, който да не е отговорност на Фандъкова и Борисов. Никакви оправдания нямат тези хора.

В публичното пространство остана неразбрана вашата оставка като председател на групата на ДБ в общинския съвет. Защо напуснахте?

Напуснах по мое лично убеждение и воля. Не е имало искане от групата или политически ръководства. Подадох оставка, защото имаме определени различния по отношения на няколко въпроса, главно за трите фонда за Столична община. Още в началото бях против общински съветници да участват в тях като получават възнаграждение от над 2 000 лв за не повече от 1 час работа месечно. Там имахме определени различния и за жалост не успяхме да ги преодолеем. Когато ги има, аз не мога да се чувствам представител с основание на групата. Но това не променя факта, че ние сме задружна група и по основните политики и въпроси сме единни. Продължаваме да работим добре. За мен е по-важно политическото представителство, а не партийното.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!