Тереза Мей
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей обеща на депутатите финалния, решаващ вот за нейната сделка за Брекзит с ЕС, но не и преди да подсигури промени в клаузата за Ирландия бекстоп, съобщи Би Би Си.

Говорейки пред Камарата на общините тя каза, че има мандат да търси промени в тази клауза, както народните представители гласуваха.

„Ние имаме нужда от време, за да завършим този процес”, каза тя.

Но ако не се стигне до съгласие до 26 февруари, депутатите ще гласуват за други опции на следващия ден.

Финалното гласуване за това дали Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март ще бъде оставено през март.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обвини премиера в „безразсъдно хабене на време” с цел да „изнудва” депутатите да подкрепят нейната сделка и попита дали народните представители ще имат последния значим вот.

„Беше ни обещан значим вот за сделката през декември, това не се случи. Беше ни казано да се подготвим за друг значим вот тази седмица, след като премиера обеща да осигури законови промени в бекстопа – и това не се случи. Сега премиерът идва пред камарата с още извинения и още отлагания”, каза Корбин.

Лидерът на шотландската национална партия Иан Блакфорд бе порицан от говорителя на парламента, защото извика „лъжец” докато премиера говореше. Той се съгласи да изтегли забележката си „с уважение към говорителя”, но не се извини на Мей.

Тя обеща на депутатите да им даде „ясна и по-силна роля” при следващите стъпки, както и че ще се завърне с по-значим вот за сделката ѝ „когато постигнем нужния прогрес.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!