Мая Манолова
На снимката: омбудсманът Мая Манолова

Това не е реформата в ТЕЛК. Реално това не е борба с измамите, а е ощетяване на хора, които имат нужда от подкрепа. Резултатът от промените в медицинската експертиза за хората с увреждания е нулев, даже отрицателен.

Заедно с майки от инициативата „Системата ни убива“, както и представители на националните организации на хората с увреждания Манолова взе участие в среща в Министерството на здравеопазването, на която са обсъждани слабостите на новата наредба за медицинската експертиза, както и какви са оплакванията на хората с увреждания, минали на ТЕЛК през последните шест месеца.

„Министерството призна, че има проблем с прилагането на новите правила. Данните също го показват – 8 100 души, от 40 000 преминали през експертиза през последните 5 месеца, са получили по-нисък процент за вид и степен увреждане, което ги е лишило от права, от допълнителна пенсия и социална подкрепа. Като омбудсман няма как да не реагирам на това“, категорична бе Манолова в изказването си след срещата.

Тя заяви, че здравното министерство днес е направило и някои предложения за промени, които обаче не са били добре възприети.

„Те предложиха да се намали процентът на основното заболяване, което се вземе предвид за определяне на ТЕЛК-овото решение, от 80 на 71%, но това бе беше прието“, обясни общественият защитник.

Манолова и майките настояват за две неща – всички 100 души, които са получили по-ниска оценка за вида и степен на увреждане, да имат право да минат на допълнителна експертиза, както и да няма нито един ощетен от новите правила, които са в сила от месец август.

„От нито една наредба за ТЕЛК не сме били доволни. Наредбата, която действа в момента, не е изработена с наше участие. По това време ние не бихме допускани до Министерството на здравеопазването. Винаги ще има недоволни, но в цялата тази ситуация има една добра новина. Всички ще минат наново на оценка“, сподели Вера Иванова от инициативата „Системата ни убива.

Втората добра новина за тях е, че по тяхно настояване държавата е казала „да“ на въвеждането на новата оценка, която ще оценява функционалността на хората с увреждания и ще бъде комбинирана между медицинската и социалната експертиза. Работата започва през месец март, но окончателното въвеждане ще трае около 2-3 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!