Точно четири месеца след отказа на ръководството на „Джи Пи Груп“ компанията да строи най-дългия в България тунел днес от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обявиха, че строителната фирма все пак ще изпълни проекта. Поръчката е възложена на консорциума „АМ Струма тунел 2018“, в който участват „Джи Пи груп“ АД, „Глобал кънстръкшън“ ООД и „Виа план“ ЕООД.

Тунел „Железница“ е част от магистрала „Струма“ и ще е с дължина около 2 км. Стойността на договора е малко над 222 млн. лв. с ДДС. Проектът ще се съфинансира чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Срокът за завършване на тунела e 1060 календарни дни, което означава, че в началото на 2022 г. „Железница“ вече ще бъде в експлоатация. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т.н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

През октомври миналата година „Джи Пи груп“ обяви, че се отказва от проекта, въпреки че спечели обществената поръчка за него. Решението беше мотивирано с „полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност“.

Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата дойде часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти. Тогава прокуратурата запорира пари и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около „Джи Пи груп“ след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства.

В мотивите си да се откаже от строителството на тунела „Джи Пи груп“ отчете, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графикът за изпълнение на проекта, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала „Струма“ и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Малко след оповестеното решение на АПИ от „Джи Пи груп“ обявиха с писмо до медиите, че на 4 януари тази година Върховният административен съд е постановил, че обединението „АМ Струма Тунел 2018“ e законосъобразно избранo за изпълнител за изграждането на тунел „Железница“ по реда на Закона за обществените поръчки.

„С оглед създалата се ситуация – скъсените срокове и възможността изграждането на този мащабен проект да бъде провалено, управителният съвет на „Джи Пи Груп“ АД се съобрази със законодателството и изпълни задълженията си, като сключи договор за изграждането на тунел „Железница“ с възложителя Агенция пътна инфраструктура. Същото ще бъде в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет, които могат да възникнат при неизпълнение на проекта до 2023 г., и в подкрепа на пътната безопасност“, пише в позицията на строителната компания.

От АПИ уточниха още, че трасето преди и след тунела ще се строи от други консорциуми. Участъкът от 720 метра преди „Железница“ в посока София – Кулата ще бъде изграден от „Железница – север“, в който са „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е близо 36 млн. лв. с ДДС.

Участъкът след тунел „Железница“, който е с дължина 1.4 км, пък ще бъде построен от „ПСТ груп“ ЕАД. Стойността на договора е около 22 млн. лв. с ДДС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук