Италия, ЕС, Конте, Ди Майо, Салвини
на снимката: Матео Салвини, Луиджи ди Майо и Джузепе Конте

Популисткото правителство в Италия призова за провеждането на избори възможно най-скоро във Венецуела, но все пак не се присъедини изцяло към позицията на съюзниците си в ЕС, които признаха Хуан Гуайдо за президент на страната.

Външният министър на Италия Енцо Моаверо Миланеси, обръщайки се към парламента във вторник, заяви, че правителството иска „нови президентски избори възможно най-скоро” във Венецуела.

По негови думи вотът от 2018 г. е „невалиден в своята честност и легитимност”, което е довело до факта, че Мадуро е лишен от „демократическа легитимност” като държавен глава на страната. По думите на Моаверо има нужда от „свободни, прозрачни и достоверни избори”.

Съюзниците на Италия призоваха страната да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела до провеждането на нови избори. Делегация на Гуайдо посети Италия и Ватикана тази седмица.

По-голямата партия в парламента в Рим – популистката Движение „Пет звезди”, до момента симпатизираше силно на Мадуро и неговия предшественик Уго Чавес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!