Данаил Кирилов
на снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Откакто стана известно, че в закона, регулиращ мерките след отпадането на извънредното положение, има голям дял, касаещ нови изисквания към данъчните складове, обществеността и медиите се питат какво е общото и каква мотивация може да има за вкарването им на една място, освен може би бързането. Екстравагантен отговор дойде от съдебния министър Данаил Кирилов. По думите му връзката е дисциплината – освен в социалното общуване, трябвало да има и фискална дисциплина. Това заяви той пред бТВ.

„В тази ситуация държавата трябва да увеличи приходите от данъци, такси и акцизи. Това е процес, който започна преди две години“, каза още Кирилов.

Думите на министъра за приходите внасят още повече съспенс, тъй като в комбинация с обяснението за свободата съдържат интересен подтекст, който едва ли Кирилов е искал да се получи – че досега нужната финансова дисциплина я е нямало и необходимостта от нея е осъзната от държавата чак напоследък. Допълнителен въпрос е защо държавата е започнала „процеса“ /вероятно на дисциплиниране?/ едва през последните две години.

Министърът уточни, че не е в неговите компетенции да коментира подробности около промените. Относно промените в Закона за здравето той обяви:

„Законът трябва да уреди трайно отношение. Но има изключение. Има исторически назад във времето такива случаи, в които се е налагало с извънредни закони да се наложи мораториум или да се уредят спешно отношения с оглед настъпила сериозна заплаха за стабилността на обществените отношения. Конкретно тук, касаещи живота и здравето на гражданите.“

Кирилов подчерта, че ще остане уредбата, която дава защита на българските граждани. Целта в този привременен период, след отпадането на извънредното положение, е да се продължат тези от мерките, които са благоприятни за хората, каза още министърът.

Той обясни, че не е имало обществено обсъждане на проектозакона, защото такова не се прави в условията на извънредно положение. Правосъдният министър увери, че управляващите не са се отказали от дебат и очакват предложенията на опозицията между първо и второ четене.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук