След безпрецедентния отказ на Българската банка за развитие да предостави информация на своя принципал, стана ясно, че в крайна сметка управителният съвет на ББР е склонил да даде изисканата информация на Одитния комитет. Освен това банката ще спазва предложените промени в Устава, посочват още от там.

Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. В допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

„Информацията е готова, но няма да ви я дадем…“

По-рано днес министър Петков заяви, че УС на ББР е отказал на Одитния комитет, назначен от него да предостави исканата информация.

„Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем„ – това гласи отговора на УС, цитиран от Министър Петков, който определи действието като нарушение на закона.

Кирил Петков подчерта, че ще сезира Българската народна банка за казуса. Той изрази надежда информацията да бъде предоставена до края на деня и нарече поведението на Управителния съвет на ББР „импулсивна грешка“.

„Всяко протакане с подобни процедурки цели да ни забави, а ние разполагаме само с 60 дни. Целта ни е да гарантираме, че целият ликвиден капитал в момента ще отиде в помощ на малките и средни предприятия „, каза Петков. Той подчерта, че действията му не са атака към сигурността на банката, че тя е свръхликвидна и стабилна. „Искаме да сме сигурни, че кредитите са отпускани по пазарен принцип“, каза Петков и допълни, че в момента никъде няма публична информация при какви условия ББР кредитира фирмите.

От думите му стана ясно, че министърът дори не може да внесе сам за одобрение в БНБ промени в устава на банката. Това трябвало да стане от самия Управителен съвет. „Много се надявам да няма същата реакция и за устава“, каза Петков. Както е известно той предложи промяна в него, с която се забранява

Днес от Банката са заявили, че с цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции.

В крайна сметка информацията за отказа за достъп до информация е шокираща понеже грубо противоречи на практиката на държавната администрация и открито саботира работата на правителството. Последващият обрат също представлява интерес, защото ни кара да се замислим как едни чиновници решават, че принципалът им не трябва да получи информация за работата им, а 1 час по-късно сменяват позицията си. Тук очевидно става въпрос за зависимости и е любопитно кой всъщност окуражва чиновниците да работят така безпардонно срещу българското правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук