Министри от Евросъюза изразяват предпазливост по отношение на шансовете за сключване на бърза сделка за развод с Лондон в началото на поредната седмица, която е ключова за споразумението.

Министри от оставащите в съюза 27 държави трябва да бъдат запознати с положението по преговорите от главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Времето преди датата за излизане на Великобритdния от общността – 29 март 2019 г. – се скъсява с всеки изминат ден.

“Имаме време, но не чак толкова много – каза външният министър на Белгия Дидие Рендерс пред репортери при пристигането си на срещата с колегите си в Брюксел – Трудно е постигането на действителен напредък, но се надявам това да е възможно преди Коледа.“

Министрите от ЕС продължават да очакват „положителен сигнал“ от Лондон. Ако тази седмица Барние не бъде в състояние да докладва за „решителен прогрес“, шансовете на ноемврийската европейска среща на върха да се подпише сделка за Брекзит започват да се изпаряват.

Мартин Каланън, младши министър на Великобритания в министерството за напускане на ЕС, също изрази предпазливост.

„Не можем да избързваме – каза Каланън пред репортери – Това е споразумение, което ще трае в продължение на много години. Трябва да сме сигурни, че ще се справим добре.“

Каланън обаче призна, че сделката трябва да бъде договорена навреме, за да може британският парламент и парламентите на ЕС да я одобрят преди 29 март.

Британският премиер Тереза Мей ще бъде домакин на седмично заседание на кабинета във вторник, след като съобщи, че има проект за споразумение за оттегляне, за да запознае министрите си с него.

Споразумението ще финализира сметката за развода на Лондон на стойност около 39 милиарда паунда, ще гарантира правата на гражданите и ще предвиди 21-месечна фаза на преход, по време на която Лондон ще спазва правилата на ЕС. По време на прехода британските и европейските преговарящи ще започнат по-амбициозни преговори, за да се споразумеят за бъдещите търговски и правни отношения.

Споразумението за оттегляне трябва да включва „възпрепятстване“ на връщането на твърда граница между Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, ако страните не успеят да намерят пакт за свободна търговия.

Барние трябваше да се срещне с ирландския външен министър Саймън Ковени, след това да се отправи към Страсбург за срещи с парламентаристи от ЕС.

„Преговорите са в много критичен и чувствителен етап – каза Ковени преди да замине за Брюксел – Искаме да бъде постигнато споразумение колкото се може по-скоро, но се изисква спешност.“

Мей предизвика яростта на своите северноирландски съюзници от Демократическата юнионистка партия (DUP)и на евроскептиците в собствената си партия. DUP поддържа нейното правителство и се опасява, че ще остане в митнически съюз с ЕС.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън остро атакува плановете на Тереза Мей като заяви, че тя е „на ръба напълно да се предаде“ и призова нейните министри към неподчинение.

„Вече гледаме към най-големия провал на британската държавност след Суец – написа поддръжник на Брекзит за своя работодател „Дейли Телеграф“ – Дори ако кабинетът се разбунтува – както трябва – това няма да промени нищо.“

Джо Джонсън, братът на Борис Джонсън, подаде оставка като министър на транспорта в петък, като обяви, че предложеното от Мей споразумение за изтегляне е „ужасна грешка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук