Танзанит
Снимка: Би Би Си

Миньор от Танзания намерил най-големи танзанита, които някога са били откривани в света. Той ги е предал на властите в страната, които са оценили находката му на колосалните 3,4 милиона долара, съобщава Би Би Си.

Скъпоценните камъни тежат съответно 9,2 и 5, 8 килограма и са били изкопани от миньора миналата седмица. Но той е решил да ги предаде на властите вчера, по време на на търговско събитие в северния регион Маняра. До момента най-големият танзанит, който е откриван е тежал едва 3, 3 килограма, припомня Би Би Си.

Камъните с добро качество са в цвят ултрамарин или сапфирено синьо. Според геолозите, това са едни от най-редките скъпоценни камъни на планетата, резервите на които могат да се изчерпят след 20 години.

Беднякът милионер” от Танзания

 „Ще има голям купон утре”, каза Саниню Лейзър, който е и баща на 30 деца.

52 годишният Лейзър, който има четири жени, каза, че ще заколи една от кравите си, за да празнуват. Той също планира са инвестира средства в неговата общност в окръг Симанджиро.

„Искам да построя търговски център и училище. Искам да построя училище близо до дома. Има много бедни хора около мен, които нямат възможност да заведат децата си на училище”, казва Лейзър. „Аз нямам образование, но винаги съм искал да се развивам професионално. Бих искал и моите деца да имат бизнес образование”

 

Случилото се няма да промени начина му на живот и той ще продължи да се грижи и за 2000 крави, които отглежда в момента.

Не мисли и да взима допълнителни мерки за сигурност след забогатяването си

 Танзанитът- един от най-редките скъпоценните камъни в света

Танзанитът се добива само в една от провинциите на страната – Аруша в северната част. Наречен е на името на държавата, където се добива. Използва се за изработване на различни орнаменти.

Камъкът е много търсен заради различните нюанси, които съдържа- има оттенъци на зелено, червено, лилаво и синьо.

Стойността му се определя от това, колко по-рядък е като вид – колкото по-фин и ясно открояващ се е цветът, толкова по-висока е цената.

В Танзания някои миньори като Лейзър имат  държавен лиценз за търсене на танзанит, но има и много незаконен добив, особено в близост до мини, собственост на големи компании.

През 2017 г. президентът Магуфули заповяда на военните да построят 24-километрова стена по периметъра около рудника на Мерелани в Маняра, за който се смята, че е единственият източник на танзанит в света, припомня Би Би Си.

Година по-късно  правителството отчете увеличение на приходите в минния сектор и приписва покачването им на изграждането на стената.

Танзанитът- един от най-предпочитаните камъни в Холивуд

Танзанитът придоби широка популярност, след като започна активно да бъде носен от известната актриса Елизабет Тейлър, известна като „кралицата на Холивуд“.

Тифани, американската фирма за бижута, също помогна за популяризирането на скъпоценния камък.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук