Айфелова кула

След тримесечна блокада туристите и жителите на Париж от днес отново ще могат да се възхищават на гледката към френската столица от Айфеловата кула, съобщава АФП.

Засега това ще може да става само по стълбите, тъй като асансьорите ще бъдат пуснати от 1 юли. Самият връх на емблематичния паметник засега ще остане недостъпен за обществеността.

Това е най-дългото затваряне на Айфеловата кула от времето на Втората световна война

Парижката забележителност ще започне да приема посетители след най-дългото си затваряне след Втората световна война точно навреме за летния сезон, но в началото с ограничен брой хора и задължителни маски за лица за всички над 11-годишна възраст, се казва на сайта на Айфеловата кула.

Първите посетители ще бъдат допуснати в 10:00 часа местно време, символичен момент, когато Франция започва да се отваря към туризма след блокадите заради вируса.

Продажбата на билетите беше пусната от 18 юни, когато беше отворена онлайн билетната каса.

„За да се гарантира, че качващите се и слизащи посетители не се срещат по стълбите, изкачването ще се извършва от източната страна, а слизането – от западната“, заяви операторът на Айфеловата кула.

Специални мерки за безопасност за посетителите

 

Броят на посетителите на всеки етаж също ще бъде ограничен.Поставени са  наземни маркировки, за да се гарантира, че хората ще стоят далеч един от друг. Предвижда се и ежедневно почистване и дезинфекция на обществените пространства на кулата.

Паметникът, завършен през 1889 г., приема около седем милиона посетители всяка година, около три четвърти от тях са от чужбина, според уебсайта на кулата.

Франция е една от най-посещаваните страни в света и нейната туристическа индустрия пое тежък удар заради мерките срещу пандемията, напомня АФП.

Хотели, ресторанти, музеи и театри бяха затворени за три месеца. Сред тях бяха и някои от най-известните забележителности на френската столица като музея Лувър, който трябва да отвори на 6 юли и Версай, който вече работи

Франция отвори границите си за европейските държави на 15 юни и туристическата индустрия се надява, че чуждестранните посетители ще започнат отново да пристигат с началото на летния сезон

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!