От четвъртък – 23 юли – Театърът на армията преустанови постановките си заради усложнената епидемична обстановка. На сайта на театъра е поместено съобщение, в което пише, че заради „отговорността ни за вашето здраве, здравето на актьорите и на всички работещи в театъра, Театър „Българска армия” отменя всички свои представления до края на юли”.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ директорът на театъра Мирослав Пашов обясни:

„Нашите изненади бяха до четвъртък (23.07). Първо искам ясно да подчертая: едно е ентусиазмът, желанието за показване на продукция, друго е каква е продукцията. Нашата продукция е изградена за театър. За тази сцена или за тези сцени. Тази продукция е изградена изцяло за салони, за зали. Изнасянето навън вече има строга специфика. Аз не вярвам на някой, че самоцелното адаптиране дава резултат. Съвсем различно е, когато се прави спектакъл за „Арена ди Верона”, друго е за „Театър Масимо”. Спецификата е коренно различна. Така че, не всеки спектакъл може да бъде представен на открито. И това е абсурдно някой да мисли, че видите ли, минали, събрали се, облекли костюмчетата… За мен това е несериозно. За мен това означава, че така по-скоро можем да си изгоним публиката, отколкото да направим нещо хубаво за развитието на театъра и да дадем качествен продукт на зрителите”.

И добави:

„Това, което ние правихме, през юни и юли, по предписанията на РЗИ, успяхме да изиграем няколко представления. Разбира се, за да бъдем честни, това нищо добро не донесе. Показа, че хората имаха желание да го направят, но не е същото. На финала е ужасяващо да видиш срещу себе си хора с маски”.

По думите му по-добре са се получили спектаклите, които са успели да адаптират за откритата сцена.

„Подхождаме професионално към работата си. Тук не става дума за халтура. За да стане всичко, изисква професионално да се работи. И именно заради това казвам, че не всичко става, не всичко може да се реализира на открити сцени.Другото, което е – ние сме подвластни на времето: днес вали, утре не вали. Започва спектакъла, по средата започва да вали. И проблемите стават много тежки. Не сме върнали зрители. Влизахме вътре, но там условията веднага се променят. Иначе сме спазвали стриктно всички предписания на РЗИ. Но пак казвам – тепърва ние се учим на това какво се случва с нашата продукция, какъв да бъде погледът върху това нещо. Трябва да има решение. Не мога да кажа, че на този етап сме открили формулата как да играем в условия на коронавирус. Аз мисля, че цялото човечество се е впрегнало в откриването на ваксина и лекарства, но все още виждаме, че се оказа сложна задача.”

Цялото интервю с Мирослав Пашов очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук