Мнозина се възхищават на котките. Те са сладки, но това, което очарова при тях е, че не се нуждаят от никой, който да ги гали или да ги храни. Котката е свободна душа: ако те харесва, тя се съгласява да дойде у дома с теб, да я нахраниш и да се грижиш за нея, докато не й писне.

Един ден може да откриете, че вашата котка е изчезнала, никога не завръщайки се, или пък се скита наоколо и се прибира отново, знаейки, че нямате друг избор, освен да я пуснете.

Хората в 21-ви век наистина обожават котките (само погледнете видеоклиповете за котки в YouTube), но те не са единствените: древните египтяни са ги боготворели. Чудно е как тези животни са станали обект на суеверие. Отговор предлага вестник “Сабах“.

Повечето хора вярват, че черната котка е символ на лош късмет или е дяволско творение, а за малцинството черната котка е символ на късмет, особено ако няма нито един бял косъм. Но как е възникнало негативното поверие за черните котки?

Това странно суеверие може да бъде проследено още от Средновековна Европа. Норманите и германците са вярвали че, както и черния гарван, черната котка е знак, че скоро ще настъпи смърт. Те са вярвали, че ако черна котка пресече пътя ви, това носи лош късмет. Също така по време на лова на вещици това отрицателно отношение към черните котки се е увеличило, тъй като средновековните европейци са вярвали, че ако една жена се държи приятелски с черна котка, тя трябва да е вещица.

В поверията им дяволът е изпратил черната котка да помага в злите дела на вещицата. Нещо повече, невежите маси от онова време смятали също, че вещиците могат да се превърнат в черни котки, което добавяло все повече и повече към лошия късмет на черните котки. За съжаление тези убеждения са довели до масови убийства на черни котки в цяла Европа в продължение на векове.

Днес все още продължаваме да наричаме черните котки лоши предзнаменования, но предимно смятаме, че това не е нищо повече от глупаво предубеждение. Преди да съдите сладката котка заради цвета на козината й, опитайте се да бъдете приятелски настроени към нея. И не забравяйте: Котките са проницателни и разбират, ако имате лоши мисли към тях!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук