чудовището от Лох Нес

В началото на 70-те години на миналия век млада двойка пътувала с мотор през лятото някъде около Камчия, известна с непроходимите си лонгози и гъста растителност. Мъжът и жената спрели да починат и похапнат на някаква полянка край пътя. Не успели.

От гъстите околни храсти излязло страшилище, което никога не били виждали. Изглеждало като гъсеница, дълга поне 1,5 метра и висока към 80 см. Животното било покрито с дълги 15-20 см косми и имало тигрова окраска. Очите били червени и изпъкнали, разположени в горната част на главата. Имали големина на полицейски лампи.

Това нещо тръгнало към младата двойка, която не губила време да се качи на моторчето и да отпраши колкото може по-далече.

Разказът е автентичен, но не е публикуван никъде досега. Това е първото му излизане в медиите. Причината за скриването на случая е, че двамата очевидци се посъветвали и решили да не го огласяват, защото не очаквали да им повярват и щели да изглеждат откачалки в очите на обществото. Те все пак го разказаха на свои много близки приятели по време на гостуване и след много приятна вечер, в която станало дума за мистерии и НЛО, като заявиха, че това е единственият път, в който са го огласявали пред някой. Така става възможно, макар и десетилетия по-късно, случаят да „види бял свят“.

Свидетелите не възнамеряваха да разказват за това повече и тъй като за срещата с „гъсеницата“ досега нищо не е излизало в медиите, вероятно са спазили това решение. И двамата са високообразовани хора – мъжът е инженер, а жената – медицински работник.

Това свидетелство не е единственото в исторически план за среща с неизвестно същество на територията на България или в голяма близост до нашите граници. Ето още няколко случая, които вече са изнасяни в медиите и в които вероятно са „замесени“ непознати на науката чудовища.

Дунавското чудовище

През 2015 година дунавски рибари алармираха, че са видели нещо, което прилича на влечуго и по техни преценки тежи около тон. Когато го видели, първо го помислили за голям сом, каквито в Дунав има доста. После осъзнали размера и видели и „динозавърска гърбица“ /каквото и да значи това/ да се носи на повърхността. Очевидец пък от румънския бряг на Дунав твърди, че е видял животното и то приличало но шотландското Неси.

Според свидетелствата Дунавското чудовище прилича на Неси

Тамошен човек също така разказва, че на австрийски и немски кораби по реката били зачестили случаи на безследно изчезване на хора от борда.

Последното изглежда пресилено, но пък интересно е да се спомене, че в района съществува от десетилетия предание за Дунавското чудовище, което напада добитък.

Чудовището от Рабиша

Жителите на село Рабиша са убедени, че дълбините на близкото езеро са обитавани от загадъчно същество с големи размери, вероятно оцеляло от праисторически времена. Този басейн се намира в района на Белоградчишките скали. Големи сенки, преминаващи под водата, и необясними звуци са виждани и чувани от местни рибари, някои от които твърдят, че са зървали животното лично.

Езерото на Рабиша е най-старото и най-голямо тектонично езеро в  България. Водите му не се оттичат по естествен път към околните равнини и долини. Тази затворена среда, според някои, може би осигурява на праисторически животни така необходимата за оцеляването им изолация от промените в останалия свят. Според учените самото езеро е на възраст 3,5 – 4 милиона години, на колкото е и Лох Нес в Шотландия, дом но митичното Неси.

И в Рабиша има местна легенда за същество, наричано „воден бик“, но тя е силно разкрасена.

Страшилището от Преспанското езеро

Това езеро, разбира се, не е в България, а на границата между Македония, Гърция и Албания, но тъй като е близо до родината, допълва картината на свидетелствата за странни същества, забелязвани в такъв населен от дълбока древност регион, какъвто е Балканският полуостров.

През 2012 вниманието на сериозни медии като Би Би Си бе привлечено от съобщенията за непознато същество там. Местни хора свидетелстват, че нещо голямо плува в езерото и се вижда най-вече от околните планински възвишения. Медията направи репортаж от гръцката част на езерото и не успя да заснеме чудовище, но отбеляза необичайно високата концентрация на гръцки военни в близост до водоема.

Фотографиите на чудовището са рядкост, а най-нашумялата от тях е направена случайно. Млада двойка се снима на фона на езерото и животното е вижда отзад на повърхността. Няма сведения дали е оспорвана автентичността на снимката.

Чудовища в Черно море

Всъщност именно морето е като че ли най-логичното място, където би могло да се скрие нещо голямо и може би опасно. Черно море не е подминато от мистерията и от крайбрежието му идват свидетелства за срещи с чудовища от дълбока древност. Разбира се, някои от тях сигурно имат естествено обяснение, да не говорим за ефекта „на страха очите са големи“. И все пак:

– през V век пр. н. е. Херодот съобщава, че в Понтос Евксинос /днес Черно море/ има огромен звяр с няколко реда зъби, червени очи, гребен на главата и опашка;

– много векове по-късно сведения за голямо чудовище идва от турски военни кораби, пътуващи към Крим, според които то дори гонило един от корабите;

– през първата половина на 19 век нещо напада добитъка в Крим и руският император Николай I изпратил въоръжена експедиция да провери какво става. Звяра не хванали, но намерили гигантско яйце, а зародишът вътре имал гребен на главата;

– сведения за забелязано голямо същество има и през втората половина на същия век, а подобни сведения продължават да се появяват и по-късно.

Според учените Черно море е геологически скоро образувано и няма как в него да има праисторически създания. Водата в дълбочините обаче е наситена със сероводород, който би могъл да причини мутации. Освен това някои специалисти гледат сериозно на възможността в Черно море през Босфора да проникне, поне в миналото, голям хищник като тигровата акули, каквито опасения е имало при някои случаи. В миналото това може да е направил и някой древен звяр. Разбира се, това са хипотези, а засега надеждни доказателства за такова чудовище няма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук