„Жените нямат нужда от нищо друго, освен от добър гълтателен рефлекс“ – цитати като този шокират. А още по-шокиращо е, че стотици жени в Германия чуват подобни реплики на работното си място, коментира материал на „Дойче веле“. Ето примери:

„Шефът ми каза: „При мен повишения се дават само срещу сексуални услуги. Кажи ми, когато искаш да бъдеш повишена.“

Това разказва пред германския седмичник „Ди Цайт“ една 43-годишна германка. Вестникът е провел представително допитване сред 1 346 читателки на тема „Дискриминация на работното място“. 40% от тях твърдят, че получават по-ниски заплати от мъжете – за една и съща работа. 37% са били дискриминирани заради бременност или отпуск по майчинство, а 31 на сто са станали жертва на сексуален тормоз. Част от цитатите, публикувани на цяла вестникарска страница, звучат направо шокиращо:

Без да ми пуснеш – нищо не става

„Знам, че си добра, една от най-добрите. Но това не играе никаква роля. Без да ми пуснеш – нищо не става.“ (Реплика на шеф към 40-годишна журналистка на свободна практика в германски всекидневник)

„Жените нямат нужда от нищо друго, освен от добър гълтателен рефлекс.“ (Коментар на колега по адрес на 23-годишна служителка)

„Пипали са ме по дупето и по гърдите, целували са ме, непрекъснато чувам подмятания за моите „яки цици“. Пред един практикант ме представиха така: „Това е еди-коя си, която тук духа на всички“. Колегата, който го каза, сега е шеф на „Човешки ресурси“.“ (34-годишна служителка в логистична фирма)

Две години след началото на кампанията срещу сексуалните посегателства, станала известна като #MeToo, все още е рано за равносметка. Едно обаче вече е ясно, казва пред германския „Зюддойче Цайтунг“ американската професорка по мениджмънт Лийни Атуотър, която вече е провела две допитвания по темата:

„Повечето мъже знаят много добре какво е сексуален тормоз и какво не е. Твърдението, че мъжете нямали представа кога поведението им е неправилно, а жените били прекалено чувствителни, просто не отговаря на истината.“

Като косвено потвърждение на този извод звучат следните цитати от анкетата на „Ди Цайт“:

„В края на работния ден шефът винаги ме питаше дали наистина искам да си ходя. Смяташе, че можем да правим секс.“ (26-годишна специалистка по маркетинг)

„Шефът по продажбите ме хвана за дупето и каза, че винаги е харесвал моя задник и затова просто нямало как да не посегне.“ (32-годишна IT-специалистка)

В първото допитване, проведено от професор Атуотър, почти 60% от мъжете и около 45% от жените изказали надеждата, че сексуалните посегателства на работното място ще намалеят в резултат от кампанията #MeToo. При второто допитване обаче оптимизмът спаднал и в двете групи с по около 15 на сто. На въпроса дали мъжете на ръководни позиции все още упражняват сексуален тормоз над жени на работното място, с „да“ отговарят 69,3% от мъжете и 72,6% от жените.

С други думи: мъжете, които злоупотребяват с ръководната си позиция, очевидно не са изчезнали, обобщава „Зюддойче Цайтунг“ и цитира германската социоложка Паула-Ирене Вила, която казва:

„Онези, които смятат, че #MeToo не ги засяга и не го взимат на сериозно, са част от проблема. А другите, които се интересуват, които се информират и взимат конструктивно участие в дебата – те са част от решението.“

Отлично решение, шефе!

Ето накрая още автентични съобщения на пострадали жени, публикувани в „Ди Цайт“:

„Дръпна надолу блузата ми, за да стане деколтето по-дълбоко.“ (26-годишна научна работничка)

„Няколко колеги дойдоха да ми кажат колко хубаво било, че най-после са назначили колежка с такива големи гърди. После се обърнаха към началника ни с думите: „Отлично решение, шефе!“ (20-годишна служителка в търговския бранш)

„Някои колеги ме наричат „мишленце“. Други подхвърлят, че съм била недо…на. А на интервюто за работа ми казаха: „Най-добре някой пак да Ви направи бебе, за да не Ви се налага да работите.“(30-годишна служителка в медийния бранш).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!