ВМРО, Искрен Веселинов
на снимката: Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

Депутатите от ВМРО внасят предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), с които настояват да се завишат наказанията за обида и клевета, когато те са нанесени от политици.

От партията предлагат в тази част на НК, където са регламентирани квалифицираните състави на обидата и клеветата, да се добави нова алинея, в която да се предвижда тези дейния да се наказват със затвор до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000, когато са извършени от народен представител, член на Министерски съвет, член на ЕП или ЕК от България, както и председател на политическа партия или негов заместник.

„В последните години все по-често сме свидетели на недопустимо поведение на политици, които страдайки от липса на идеи, постижения и дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи към опонентите. Така превръщат политиката в един мръсен и разкалян терен, в който съревнованието е кой е по-кален“, заяви депутатът Искрен Веселинов, аргументирайки предложенията.

Според него идеята на вносителите е съвсем проста – политици, които лъжат, да ходят в затвора.

„Въпросът е тези, които превръщат политиката в гнусно нещо, да получат своето наказание“, допълни още депутатът.

ПОРЕДНА ПОРЦИЯ ОБИДИ ОТ МАРЕШКИ

Предложението на ВМРО е внесено в същия ден, в който председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки нанесе нови обиди към министъра на отбраната Красимир Каракачанов и председател на ВМРО, заявявайки, че го бива само в „кокошкарските сделки“.

„На военния министър ще му кажа едно – слаб сте в големите сделки, не ви бива. Има много да учите и явно ви бива само в кокошкарските“. Това заяви лидерът „Воля“ Веселин Марешки, който за пореден път се обяви срещу придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС.

Българска делегация вече замина за Вашингтон, за да преговаря за покупката на изтребители F-16 Block 70, но в една от медийните си изяви военният министър Красимир Каракачанов заяви, че част от предложенията на американската страна „не са задоволителни в ценово отношение“.

„Военният министър призна, че преговорите за така желаните от него скъпи самолети не вървят и че е твърде вероятно да няма сделка и делегацията му да не може да договори във Вашингтон приемлива цена. С други думи – най сетне си празна, че няма капацитета да защити българския национален интерес“, смята Марешки.

От името на парламентарната група на „Воля – Българските родолюбци“ Марешки поиска Народното събрание да отмени преговорите за новите самолети, които определи като „ненужни и скъпи“, както и българската делегация да се завърне бързо у нас.

„Народът не иска да полага усилия за такава покупка, а иска политиците да положат усилия той да има пари в джоба си. Защо бедният и изстрадал народ, голяма част от който живее на прага или под прага на бедността, да дава милиарди, за да има работа за други народи. Къде виждате тук държавническо мислено или патриотизъм?“, попита Марешки.

Според редица военни експерт обаче новите модерни и най-вече съвместими с бойните способности на НАТО самолети, които България преговаря да закупи, са изключително необходими за модернизацията на армията ни.

Вместо да работи за придобиването на висококачествени бойни способности, страната ни продължава да налива милиони всяка година за ненужната поддръжка на старите руски самолети, които са нефункционални за отбраната ни в рамките на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук