Мицотакис Атика
Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в телевизионно обръщение към гражданите въвеждането на локдаун в Атика от 11 до 28 февруари поради влошената епидемиологична ситуация.

Ще бъдат отворени само аптеките и хранителните магазини, каза той. Училищата и детските градини няма да работят, съобщава „Катимерини“.

Решението за локдаун е взето по препоръка на комисията от експерти.

„Знаем, че от април ще бъдем много по-добре. Но сега трябва да предотвратим опасността! Затова въз основа на новите данни поемам отговорност за допълнителни мерки за опазване на общественото здраве“, каза премиерът. „Така от четвъртък, 11 февруари, до 28 февруари, ще бъдат засилени ограничителните мерки в Атика. Това означава, че цялата търговия на дребно ще бъде затворена, обучението на всички нива ще се провежда дистанционно. Новите мерки ще бъдат изяснени утре от отговорните лица“, каза Мицотакис.

По време на въведения от Мицотакис локдаун в Атика – което включва Атина – всички магазини и училища ще бъдат затворени, с изключение на супермаркети, други хранителни магазини и аптеки. Фризьорските салони и църкви също ще затворят вратите си. Ресторантите и кафенетата ще могат да предлагат само услуги за доставка.

Това ще бъде второто пълно блокиране в региона от началото на пандемията миналата година. При първата пълна блокировка правителството наложи ограничения за цялата страна, които продължиха от 23 март до 4 май, в опит да спре първата вълна на вируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!