Снимка: Pixabay

В един организъм могат да се появят стотици нови мутации на вируса. Те няма да увеличат риска от смърт за пациента, но могат да бъдат по-инфекциозни или устойчиви на терапия. За това разказа за ТАСС директорът на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет Алберт Розванов, който оглавява научната група разработчици на тест-системата и ваксината срещу коронавирус.

По-рано стана известно за рускиня със злокачествен лимфом, която дълго време е била болна от коронавирусна инфекция. В тялото й учените са открити 18 вариации на вируса.

Ризванов отбеляза, че всички вируси мутират в тялото на гостоприемника. Това се дължи на несъвършенството на генетичния апарат на патогена: по време на самовъзпроизвеждането той допуска грешки, в резултат на което генетичният код на неговите копия се променя до известна степен.

„Ако вирусът се намира в тялото за дълго време, тогава се извършва един вид селекция: избират се варианти, които са по-добре приспособени. В този случай, като правило, смъртността му постепенно намалява и инфекциозността и устойчивостта към терапия могат да се увеличат, тъй като целта на вирусите е да увеличи скоростта на разпространение, при която носителят остава жив. По този начин у всеки човек може да се открият стотици различни мутации на различни вируси, включително коронавирус“, каза ученият.

Той също така отбеляза, че хората с рак и други хронични заболявания са изложени на риск от разпространение на SARS-CoV-2, тъй като имунната система на тези пациенти е отслабена.

„У всеки човек с понижен имунитет инфекцията може да трае по-дълго. Това може да обясни защо пациентката е бил болна от коронавирусна инфекция толкова дълго (от април до септември 2020 г). Вече има публикации, които показват, че хората, които се подлагат на химиотерапия, са с намален имунитет и страдат от коронавирусна инфекция много по-дълго. Също така имат повече шансове да станат източници на нови щамове на коронавирус“, добави Ризванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук