Федерика Могерини
на снимката: Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини

Върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини призова министрите на външните работи да подкрепят започването на преговори за присъединяването на Република Македония към ЕС.

„Както знаете не препоръчахме започването на преговори със Скопие и Тирана. Този процес трябва да бъде основан върху заслугите, което означава, че напредъкът трябва да бъде признат и подкрепен. Надявам се страните-членки да вземат истинско решение“, се казва в изявлението на Могерини.

Според нея, „Западните Балкани са направили впечатляващ напредък“. Могерини споменава Договора между Македония и Гърция за разрешаването на спора за името и диалога между властите в Белград и Прищина.

На 22 юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха на Алианса през юли се очаква Македония да бъде поканена за преговори за членство в организацията, съобщават македонски медии.

Генералният секретар на НАТО призова за положителен резултат от референдума, на който македонският народ трябва да одобри или отхвърли съглашението с Гърция за новото име на страната.

Той обясни, че след референдума Македония може да бъде поканена да се присъедини към НАТО.

Припомняме, че договорът за разрешаване спора на името беше подписан между премиерите на двете държави – Зоран Заев и Алексис Ципрас – на 17 юни. По този начин се сложи край на близо 30-годишен спор между двете държави.

На 20 юни Договорът беше ратифициран от Македонския парламент и беше изпратен на президента Георге Иванов, за да го подпише. Той вече заяви, че няма да го направи и че не премиера споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!