На снимката: Владимир Чижов, постоянният пердставител на Русия в ЕС

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че по времето, когато е било съставяно Охридското споразумение, той е поискал от тогавашния върховен представител по външна политика и сигурност на ЕС Хавиер Солана правилото за 20-те процента да стане универсално и да се прилага и по отношение на руснаците в Латвия и Естония.

Става въпрос в частност за такова положение, при което малцинство, представляващо най-малко 20% от населението, има право на това неговият език да получи статус на национален. Тогава попитах г-н Солана не планира ли този принцип, формулиран от него като универсален, да се прилага и в посочените две балтийски държави. Но той каза, че универсалното приемане на този принцип едва ли подхожда на конкретни страни в Прибалтика, каза дипломатът, цитиран от РИА „Новости“.

Населението на Латвия е от около 2 млн. души, 40% от които са рускоезични. По отношение на Европейския съюз Чижов зави, че на Западните Балкани той играе важна роля „не за първа година“.

В самото желание за укрепване на сътрудничеството (на Западните Балкани) с ЕС не виждаме нищо лошо… ЕС понякога се стреми да ускори този процес, а понякога и директно въздейства на вътрешнополитическите процеси в тези страни, неговите действия в края на краищата постигат резултати, които могат да противоречат на неговите собствени намерения, заяви Чижов Като пример той посочи Македония, където както е известно е налице вътрешнополитическа криза, в която ЕС се опита да се намеси. Те всъщност се опитват да наложат решение, което – от руска гледна точка, и аз като човек, посветен от много години на региона, съм убеден в това, е път не към стабилизирането на ситуацията в Македония и около нея, а към задълбочаване на кризата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук