Шон Куин
Шон Куин /снимка: celebritynetworth/

Късметът и бизнеснюхът са две различни неща и колкото и да си богат, е добре да имаш поне едното от двете, за да си останеш такъв. Историята обаче помни някои случай на неприлично богати хора, които са се провалили с трясък и един от най-впечатляващите е този на най-богатия човек в Ирландия за 2008 година.
Никой не би желал да е на мястото на Шон Куин, който от състояние от 4,7 милиарда евро /3,73 млрд. лири/ остана без нищо и дори накрая прекара време в затвора след множеството съдебни искове, на които трябваше да отговаря.

Шон Куин
Снимка: Айриш таймс

Куин е роден през 1947 година в Дерилин и израснал в близка семейна връзка с едър местен бизнесмен. Бизнесът му е както в Ирландия, така и извън страната. Компанията му „Куин груп“ играела главно в хотелиерския бранш, но имала интереси и в ирландската стъклена и пластмасова индустрии, производство на радиатори и др. Началото обаче е фирма за добиване на едър пясък от земите на семейната ферма, преди да се насочи към хотелския сектор. Задграничният бизнес на Куин включвал хотели в Чехия, Великобритания, България /Хотел „Хилтън“ в София/ и Полша. Групата навлязла и в застрахователната сфера. Спонсорирала е и британски турнири в няколко спорта.

Хотел „Хилтън“ – София /снимка: Айриш таймс/

Непрекъснатият стремеж към експанзия чрез инвестиции обаче изиграл лоша шега на Шон Куин. Той използвал все повече и повече капитали, за да увеличи семейния дял в „Англо-ирландска банка“, която „гръмва“ при финансовата криза от 2008 година и загубите, които Куин понася, го принуждават да обяви банкрут заради дългове в размер на 194 милиона лири.

Снмка: The Phoenix

За да стана нещата още по-зле, Куин и фамилията му получават съдебни искове от много места за злоупотреба с техния дял от банката. Накрая Шон Куин бе осъден на 9 месеца затвор, от които той излежа 3. Тази присъда бе постановена заради незаконното прехвърляне на 500 000 долара на генералния директор на „Куин пропъртис“ – Украйна, точно преди да изгуби контрола над фирмата си.

Снимка: Айриш нюз

Куин има 1 син и 4 дъщери. Днес той живее край родния си град Дерилин, близо до бившия си емблематичен хотел „Слийв Ръсел“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!