Как да накараш едно дете да харесва математиката, химията, биологията, астрономията? Въпрос, който много родители си задават. Отговорът представя първият музей за деца в България, Музейко –  чрез игра. Музейко е място, където децата се запознават с науката по един интерактивен и интересен за тях начин.

Екипът на ДЕБАТИ.бг направи интервю с Весела Герчева, заместник-директор на музея, за да разбере повече за начина, събитията и изложбите, чрез които музеят за деца успява да вдъхнови малките си посетители, карайки ги да заобичат науката. Музейко е един от основните проекти на Фондация „Америка за България“ през последните години.

Опишете ни с няколко думи какво представлява Музейко за тези, които не знаят!

Музейко трябва да се преживее и е трудно да се опише с няколко думи, но това е място, където децата и възрастните играят на наука. Тук имаме над 130 инсталации в различни области на науката. Всяка от тях може да се пробва, пипне, тества. На всяка от тях има различни игри, така че те са насочени към това да предават науката на деца и възрастни по понятен начин.

Успявате ли да вдъхновите децата да искат да научават и да се интересуват? По какъв начин?

Това е причината, поради която Музейко е тук. За нас е много важно децата да имат вдъхновение и желание за наука. По никакъв начин това не може да бъде заслуга само на нас, тя е и на учителите, и на будителите, и изобщо на средата. Но вярвам, че откакто Музейко е тук, от 2015 година, четвърти рожден ден празнуваме, имаме много деца, които се връщат и от съвсем малки откриват неща, които са им интересни, дали те остават за в бъдеще, мога само да се надявам.

Знаем, че Музейко е предназначен за деца, но може ли това, което представяте да бъде интересно и за по-възрастните, които в повечето случаи идват като придружители?

Смятам, че не само аз, а и родителите, които идват, намират Музейко за интересен. Не просто сам по себе си с игрите и с програмните дейности, които той представя, със срещите с учени, с различни възможности, но и защото им дава възможност да видят децата по един нов начин. Докато децата играят, възрастните ги виждат различни. Освен това Музейко има и специални  програми за възрастни, една от тях сега ни предстои. На 26 ноември Ви каня, ако това е възможно. Тя е специално посветена на музиката. Ние я правим в партньорство с Рацио, една страхотна организация, която прави науката популярна специално за възрастни. Така че програмата там ще бъде много интересна.

В коя зала ще се състои?

Целият Музейко ще бъде посветен на 26 ноември вечерта на музиката и входът е само за възрастни.

Кои са изложбите, които привличат най-голям интерес в момента?

Без съмнения, когато сложим нова изложба, както сме сложили музиката в момента, тя привлича нови хора. Музиката е изложба, която идва от Германия. Тя е специално, за да предава музиката и ритмите и тяхната връзка с науката и за да вдъхновява децата. Отвъд музиката не мога да отделя една. Като че ли в различно време различни изложби са интересни. Изложбата ни за археология привлича много голям интерес. Ние канихме няколко пъти археолози от археологически институт, от други музеи, които работят археологически проучвания. Изложбата ни за Космоса е посветена на българския принос в космическите изследвания, на космическите изследвания, специално на космическата оранжерия, разработена преди повече от 20 – 30 години от екип, ръководен от професор Таня Иванова, и това е наистина голямо българско достижение. Но всяка една от тях е интересна по свой начин.

Лесно ли е да се представи една сложна материя по такъв начин, че тя да бъде интересна и разбираема за децата?

Разбира се, че не. Това е въпросът за милион долара, както се казва. Науката е занимание във всяка своя област, което изисква изключително голяма концентрация, натрупване на много опит, голяма свързаност между хората, които правят различни проучвания. Така че в никакъв случай не е лесно. За да стигнем до изложбите, които са тук, ние сме работили с над 80 български учени, които са посветили повече от година и половина на това да направим важните достижения, важните принципи на техните научни области, популярни и достъпни за деца.

И в тази насока мислите ли, че методът учене чрез игра трябва да се прилага и в училище?

Убедена съм. Надявам се, че Музейко ще може да популяризира този метод и виждаме от учителите, които ни водят училищни групи тук, че той им е много полезен в определени части от преподаването. Разбира се, това е много по-голямо начинание – да се въведе ученето чрез игра в училище, но съм сигурна, че, особено за днешното поколение деца, той би имал успех.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук